Leuk en verrassend gerecht van bloemkool, rul gebakken gehakt en op smaak gemaakt met heerlijk pittige kruiden.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
1flinke bloemkool
250grmager rundergehakt
± ½ blokje runder- of groentebouillon
2uien
3tenen knoflook
1eetlepel pikante kerriepoeder Silvo
1theelepel gemalen komijnzaad
1theelepel gemalen korianderzaad
1/2theelepel chilipoeder
1theelepel paneermeel
kleine theelepel zout
vers korianderblad fijngehakt
olijfolie
Aan de slag:
Snij de roosjes inclusief steeltjes van de bloemkool en maal in een foodprocessor tot een korrelige massa. Ik gebruik bij het malen altijd de pulse-knop van mijn Magimix foodprocessor zodat ik tussendoor kan zien hoe grof of fijn de couscous is. Doe de bloemkool couscous in een zeef en spoel goed onder de koude kraan. Zet de zeef op een grote kom en laat uitlekken.Tip: Heb je geen foodprocessor rasp de bloemkool dan op de rasp van een mandoline of blokrasp. Afhankelijk van de gewenste grofheid gebruik je de grove of fijne rasp.
Snipper de uien en fruit ze aan in een flinke koekenpan met een beetje olijfolie. Zet dan het vuur lager en laat de uien langzaam verder garen en zacht worden. Let op dat de uien niet bruin worden, het is echt de bedoeling ze zacht en glazig te laten worden.
Als de uien zacht en glazig zijn, schep je de uien uit de pan en verwarm je in diezelfde pan wat olijfolie, knijp er twee tenen knoflook bij en roer er ook de kerriepoeder door. Laat dit even zachtjes doorwarmen en voeg dan de bloemkool couscous toe. Schep de massa flink door om alles goed te mengen en zet de pit weer wat hoger. Laat al roerend de bloemkool garen en het aanhangende vocht verdampen. Heb je weinig tot geen aanhangend water voeg dan een klein scheutje water toe zodat de bloemkool toch een klein beetje kan stoven. Na ongeveer vijf minuten voeg je de uien aan het mengsel toe en verkruimel je het stukje bouillonblok erboven en warm je alles nog eens flink door. De couscous is goed als de massa redelijk droog en de bloemkool gaar is maar nog wel een lekkere bite heeft. Zet de pan opzij en laat afkoelen.
Meng het gehakt met 1 uitgeknepen teen knoflook, de komijn, koriander, chilipoeder, paneermeel, zout en een kleine eetlepel gehakt korianderblad. Bak het gehakt (grof) rul in een koekenpan, giet het vrijgekomen vet af en laat nog even mooi bruin kleuren in de pan. Laat ook het gehakt afkoelen.
Meng de couscous met het gehakt en schep er nog een eetlepel fijngehakt korianderblad door.
Serveer de bloemkool couscous in een mooie schaal. Lekker met wat rauwkost, vers plat brood of chapati’s en een frisse knoflooksaus. Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van rul gebakken gehakt kan je ook kleine/mini gehaktballetjes maken en die bakken en door/over de couscous doen.
Deze bloemkool couscous is lauwwarm ook erg lekker. Laat de couscous en het gehakt in dat geval niet afkoelen maar schep gelijk door elkaar en serveer lauwwarm.