Binnen een uur vers en heerlijk geurend brood op tafel? Gaat je lukken met dit recept. En je hoeft niet te kneden!
Hoeveelheid: 8broodjes
Ingrediënten:
100grtarwebloem
100grvolkorenmeel
100grroggemeel
100grhavermout
320mlmagere yoghurt
1theelepel zout (5½-6 gr)
1theelepel baksoda (5 gr)
Aan de slag:
Meng alle droge ingrediënten, voeg dan de yoghurt toe en maak er (met de hand of gebruik een houten lepel) snel een zacht en kleverig geheel van. Probeer er geen mooi deeg van te maken want daar is het echt te plakkerig en vochtig voor. Bovendien reageert de baksoda snel met de yoghurt dus het is zaak het sodabrood snel in de oven te zetten en daar te laten rijzen.
Leg het deeg op een vel bakpapier en druk uit tot een ronde ‘koek' met een diameter van ongeveer 20cm. Verdeel de deegplak met een deegsteker of scherp in 8 punten en schuif het brood in wording (incl bakpapier) snel in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Ik schoof het brood op een pizzasteen maar je kan natuurlijk ook een bakplaat gebruiken. Bak het brood in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
Haal het brood uit de oven, verwijder het bakpapier en laat op een taartrooster afkoelen. Eet smakelijk!
Tips:
Rustiek sodabrood smaakt combineert goed met een kaasplankje.
Voor een luchtiger brood kan je eventueel iets meer baksoda toevoegen. Let op dat je niet teveel gebruikt, dan smaakt je brood naar zeep.