Heerlijk zacht stoofvlees maak je het makkelijkst in de oven. Aanbraden, in de oven en de tijd doet het werk.
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
500grmagere runderlappen
laurierpoeder
kruidnagelpoeder
scheutje azijn
zout en peper
boter
heet water
Aan de slag:
Haal de runderlappen tenminste een half uur tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Vlak voor gebruik bestrooi je de runderlappen aan beide zijden ruim met zout en peper.
Verhit wat boter in een pan met dikke bodem en braadt daarin de runderlappen aan. Meer dan dicht schroeien en een eerste kleurtje is niet nodig. Past het vlees niet allemaal tegelijk in de pan braadt het dan in etappes aan en leg de dichtgeschroeide stukken vlees even op een bord. Als al het vlees is gedaan schenk je langs de rand van de pan wat heet/kokend water plus een scheutje azijn bij het braadvocht. Voeg dan naar smaak wat laurier- en kruidnagelpoeder toe en roer alle goed door het braadvocht. Verwarm tot tegen de kook aan en leg het vlees dat je eerder uit de pan hebt gehaald weer terug.
Doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 95ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3½-4 uur zacht en gaar. Keer tussentijds het vlees een paar keer en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul eventueel aan met een beetje extra water.
Als het vlees zacht is en in draadjes uiteenvalt is het klaar. Gebruik het stoofvlees of draadjesvlees als basis voor hachee en jachtschotel. Of breng de jus op smaak met een klein stukje van een bouillonblokje, bindt met een maïzena-papje en serveer samen met het vlees bij bijvoorbeeld vers gemaakte rode kool met appeltjes en ananas. Eet smakelijk!
Tips:
In dit recept gebruik ik magere runderlappen maar je kan natuurlijk ook riblappen of sucadelappen gebruiken. Sucadelappen hoeven minder lang te stoven dan magere runderlappen en riblappen zijn nog weer iets sneller klaar. Hoelang het vlees daadwerkelijk nodig heeft is mede afhankelijk van de dikte van het vlees. Hou dus vooral geen exacte tijden aan maar kijk goed hoe het stoven verloopt en beoordeel steeds opnieuw de zachtheid. Zo krijg je altijd het perfecte stoofvlees.
Van 500 gr runderlappen hou ik een kleine 300 gaar stoofvlees over.
In plaats van de oven kan je ook prima een slowcooker gebruiken.