Voeg een klein beetje van het losgeklopte ei toe aan het amandelspijs en kneed of roer tot een zachte en smeuïge massa.
Neem de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en snij direct en rondom reepjes van ± 1 cm breed af. Doe dit echt zolang de pakjes nog goed koud zijn want eenmaal ontdooit gaat het veel lastiger. Je houdt dan plakjes van ongeveer 10x10 cm over. Leg de plakjes op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat en bestrijk de randjes dun met wat water en plak er de afgesneden reepjes op zodat je mooie vierkante bakjes krijgt. Druk met de tanden van een vork de randjes stevig vast en maak daarmee gelijk een mooi patroon.
Verdeel de amandelspijs over de bakjes en bestrijk er de bodem mee. Schil vervolgens de appel, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten in plakjes en hak die vervolgens grof in stukken. Verdeel de appel over de bakjes, bestrooi met wat kaneelpoeder. Bestrijk de randen van de bakjes met losgeklopt ei. Schuif de bakplaat in een op 210º C hete lucht voorverwarmde oven en bak gedurende 10 minuten. Zet dan de temperatuur terug naar 180º C en bak de appelgalettes in nog eens 5-10 minuten gaar en goudbruin.
Rooster in een koekenpan wat amandelschaafsel goudbruin en laat afkoelen op een bord.
Wrijf de abrikozenjam door een theezeefje en verwarm in een klein pannetje tot het vloeibaar en goed heet is. Direct nadat je de appelgalettes uit de oven haalt bestrijk je de bovenzijde van de appelgalettes hiermee en bestrooi je ze met het amandelschaafsel. Laat de appelgalettes afkoelen op een taartrooster.Eet smakelijk!
Tips:
Ook lekker zonder amandelspijs. Dan zijn ze zelfs nog sneller te maken.
Hou je van een royaal gevulde galette gebruik dan gerust wat extra appel en/of amandelspijs. Tijdens het bakken slinkt de appel enigszins en daarbij komt het bij een galette niet zo nauw. Doe vooral wat je lekker vindt en het is al snel goed.
Een appelgalette hoeft persé vierkant te zijn. Maak dus ook eens ronde of langwerpige gebakjes.
Je kan natuurlijk ook één grote appelgalette maken waar je punten van snijdt. Plak meerdere plakjes bladerdeeg aan elkaar of gebruik een lap vers bladerdeeg uit de koeling. Afhankelijk van het aantal gebruikte plakjes bladerdeeg pas je de overige hoeveelheden naar rato aan. Wat betreft de rand van een grote galette: die zou ik iets breder maken, anders staat het zo iel.