Indiase snack van krokant deeg gevuld met een mengsel van aardappel, ui, doperwten en heerlijke kruiden en specerijen.
Hoeveelheid: 8middelgrote samosa's
Ingrediënten:
Voor het deeg:
100grbloem
½theelepelzout
⅓theelepelkummel- of nigellazaad
1½eetlepel neutrale olie
± 60 ml handwarm water
Voor de vulling:
250graardappels met schil, schoongeboend
2eetlepelsdoperwten, diepvries
1kleine ui fijngesnipperd
1teenknoflook geperst of fijngehakt
¼theelepel komijnzaad
¼theelepelgemberpoeder
¼theelepelkurkuma
¼theelepelgaram masala
¼theelepeltheelepel korianderpoeder
snufsnuf cayennepeper of chilipoeder
paar druppelsvers citroensap
1eetlepelkorianderblad fijngehakt
zout
neutrale olie
Extra benodigdheden:
1literolie om te frituren
Aan de slag:
Kook de aardappels gaar, schil ze en snij in kleine blokjes.
Kook de doperwtjes gaar.
Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de ui zachtjes aan. Voeg dan de komijnzaadjes en de knoflook toe. Zodra het lekker begint te ruiken voeg je garam masala, korianderpoeder, gemberpoeder, kurkuma en cayennepeper toe en warm het geheel op een lage pit zachtjes door. Voeg dan de aardappelblokjes en de doperwtjes toe, roer door elkaar, breng op smaak met wat zout* en warm alles even goed door. Let op: de vulling is nu echt nog niet lekker, de smaken van de specerijen zijn nog wat kunstmatig. Laat je daar niet door afschrikken, dit komt later helemaal goed. Controleer nu dus alleen de hartigheid ervan. Haal de pan van de pit, laat de massa geheel afkoelen en schep er dan het gehakte korianderblad door.
Doe het meel, het zout, de olie en de kummel in een kom en kneed het, terwijl je langzaam het water toevoegt, tot een glad deeg. Hoeveel water je precies nodig hebt is moeilijk te zeggen. Kijk goed naar het deeg en voeg toe wat je nodig hebt. Soms is het iets meer, soms iets minder. Kneed het deeg nog even flink door tot het lekker soepel is. Dek het deeg goed af en laat 30 minuten rusten.
Kneed het deeg kort door en rol het dan uit tot een dunne lap van maximaal 2-3 mm dik. Bestuif eventueel je werkblad met wat bloem zodat het deeg niet de kans krijgt vast te plakken. Steek 4 rondjes van 12 cm uit en snij die doormidden*. Bestrijk de rechte zijde dun met water, leg de puntjes op elkaar en druk de rechte zijde/naad goed samen. Vul elk zakje royaal met vulling, bestrijk de randen dun met water en knijp het zakje netjes dicht. Werk de vorm van de samosa met je handen bij en druk met de tanden van een vork de ronde rand aan beide zijden in zodat je een mooi patroon krijgt. Bewaar de samosa's tussen schone theedoeken en dek eventueel af met wat plasticfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.*Ik maakte geen mini’s maar koos voor een iets groter formaat. Omdat het deeg nogal snel krimpt rolde ik de cirkels nog eens extra uit en tijdens het vullen rekte ik het deeg met de vulling nog wat extra op.
Verhit een pan met olie tot 180°C. Leg 4 samosa's in de olie en bak ze goudbruin. Keer de samosa’s tussentijds zodat ze gelijkmatig goudbruin worden. Schep ze uit de olie en laat uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal met de overige samosa's tot ze allemaal gebakken zijn.
Serveer de samosa's direct.Eet smakelijk!
Tips:
Maak de samosa's eventueel eerder klaar en warm ze vlak voor gebruik in een conventioneel voorwarmde oven van 180°C weer op.