Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit.
Hoeveelheid: 1portie
Ingrediënten:
Royal icing:
± 300 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
½eetlepel vers citroensap + extra om te verdunnen
en
1eiwit maat L
of
1½eetlepel meringuepoeder en ± 35 gr koud water
Glazuur:
poedersuiker
water of vers citroensap
Aan de slag:
Royal icing:
Heb je een keukenmachine/standmixer gebruik die dan met de klopper. De draadgarde is niet geschikt omdat icing erg dik en zwaar is. Heb je geen keukenmachine maak de icing dan een handmixer. Bij de handmixer gebruik je zowel de kloppers als de deeghaken.
Zeef de poedersuiker boven een kom om eventuele klontjes en suikerkristallen te verwijderen. Sla het zeven beslist niet over! Klontjes lossen nog wel op tijdens het maken van de icing. Kleine suikerkristalletjes echter niet en deze zullen onherroepelijk spuitjesmondjes voor fijne lijntjes verstoppen. Heel vervelend om mee te werken dus sla het zeven van de poedersuiker echt nooit over. Gebruik je meringuepoeder meng die dan goed door de poedersuiker.
Met meringuepoeder: voeg het citroensap toe aan de suikermassa en zet de mixer aan op de laagste stand. Gebruik bij de handmixer de deeghaken. Voeg met kleine beetjes tegelijk het water toe. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer water toevoegt wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dikke pasta. Klop de icing nog even door om de suiker zo goed mogelijk op te lossen en een mooie glans te krijgen. Doe de icing over in een kom of bakje, dek af met plasticfolie -op de icing om het luchtdicht af te sluiten- en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast.
Met vers eiwit: klop het eiwit samen met het citroensap tot het luchtig is en mooie pieken vormt. Wissel de klopper(s) om voor de vlinder, het k-stuk of de deeghaken en voeg alle poedersuiker toe. Klop rustig tot een dikke, witte pasta. Waarschijnlijk is het de icing nog veel te dik en kan je wat extra citroensap toevoegen. Klop de icing nog even flink door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast. Tip: je kan de suiker op zich ook door ongeklopt eiwit roeren maar dat is instabiel en loopt na een dag of 2 terug.
Is de royal icing te dun geworden? Voeg dan extra poedersuiker toe.
Is de royal icing tijdens het bewaren te dik geworden of heb je een dunnere variant nodig? Voeg dan druppelsgewijs wat water of citroensap toe.
Glazuur:
Voeg beetje bij beetje wat druppels citroensap of water bij de poedersuiker. Roer stevig en voeg pas nieuw vocht toe als het eerder toegevoegde vocht volledig is opgenomen. Ga door totdat je een mooi dik, glanzend glazuur hebt.
Is de glazuur te dun geworden? Voeg dan gewoon wat extra poedersuiker toe totdat het weer dik genoeg is.
Royal icing en glazuur kan je kleuren met een beetje kleurstof. Glazuur kan je ook een kleurtje te geven door in plaats van water of citroensap een beetje siroop te gebruiken.