hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine
Aan de slag:
Voor het deeg:
Maal de amandelen in een keukenmachine of het molentje van een staafmixer tot een heel fijn amandelmeel. Meng met de poedersuiker.
Voeg het amandel extract en het eiwit toe en kneed snel tot een mooi deeg dat op marsepein lijkt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat enkele uren of een nacht in de koelkast rusten.
Bakken van de koekkransen:
Neem het deeg uit de koelkast, verdeel in meerdere porties en rol uit tot slierten van 1 cm dik. Tip: heb je geen speciale bakvorm leg de slierten dan nog even terug in de koelkast om goed koud te worden. Hoe warmer het deeg hoe meer het de neiging heeft om tijdens het bakken uit te zakken.
Bij gebruik van de papier mallen: Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daaronder de mallen voor de koekkransen. Zie introtekst voor extra uitleg en downloadlink. Negen koekkransen kunnen precies op één bakblik. Let op dat je de deegringen niet dichter bij elkaar legt! Tijdens het bakken rijzen ze nog en het is zonde als ze aan elkaar plakken.Haal de deegslierten uit de koelkast en vorm er snel mooie ringen van. Plak de uiteinden netjes aan elkaar en haal de mallen onder het bakpapier vandaan.Ik maakte 2 kransekake van 9 ringen van het deeg
Bij gebruik van kransekake bakvormen: Vul de bakvormen met deegslierten en plak de uiteinden netjes aan elkaar.Ik maakte 1 kransekake van 10 ringen met het deeg (400 gr). De rest gebruikte ik voor marspeinen aardappeltjes.Tip: ik dacht dat ik voor 1 kleine kransekake de drie kleinste bakvormen kon gebruiken. Dat bleek niet juist, de ringen passen dan niet goed. De juiste volgorde van de ringen is: gebruik de zes kleinste (binnenste) ringen van de 6 vormen, gebruik dan de tweede/middelste maat en tot slot de grootste maat. Voor 10 ringen vulde ik van 4 bakvormen de kleinste en middelste ring, van 2 bakvormen uitsluitend de kleinste ring. Kijk goed naar de vormen, dan valt waarschijnlijk het kwartje wel. Zo niet, plaats hieronder een reactie in de comments of stuur een bericht via het contactformulier. Ik help je graag verder.
Bak de koekkransen gedurende 8-10 minuten in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Als het goed is zijn ze dan licht goudbruin van kleur. Haal de bakplaat uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je kransen van de bakplaat haalt.Tip: Bak vooral niet langer dan 10 minuten omdat de koeken dan uitdrogen en hard worden. Voor lekker taaie amandelkoek (zoals bitterkoekjes) kan je beter iets korter en op hogere temperatuur bakken dan langer en op lagere temperatuur.
Stapelen en versieren van de kransekake:
Versier de grootste/onderste koekkrans met royal icing, plaats de volgende erop, versier die met de icing en herhaal tot de kransekake helemaal is opgebouwd. Tijdens het drogen van de icing plakken de koeken stevig aan elkaar vast. Afhankelijk van de gelegenheid kan je de kransekake aanvullend versieren met kerst-, paas-, verjaardags- of ander decoratie.
Bewaar de kransekake in de koelkast of verpakt in een plasticzak. Leg er wel altijd een stukje brood bij. Het vocht uit het brood houdt de amandelkoek zacht. Is de koek toch hard geworden? Leg er een (nieuw) stukje brood bij en de koeken worden weer heerlijk zacht.Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van hele amandelen te gebruiken kan je het jezelf ook makkelijk maken en kant en klaar amandelmeel gebruiken. Je mist dan alleen het rustieke van de bruine amandelen maar de smaak is er niet minder om.
Voor taaiere koeken verpak je ze nadat ze zijn afgekoeld luchtdicht en stop ze voor enkele dagen in de vriezer. Haal voor gebruik uit vriezer, laat ontdooien in de koelkast en bouw de kransekake zoals gebruikelijk op. Ook dikkere deegslierten of het korter bakken van de koeken maakt ze taaier.
Inmiddels heb ik op Amazon.com een kransekake vorm gekocht. Voor de kransekake van 10 ringen hoog die je op de foto ziet gebruikte ik 400 gr deeg. Van het restant deeg (250 gr) maakte ik marsepeinen aardappeltjes.