Klassiek Nederlands gerecht van blokjes stoofvlees in een rijke uiensaus. Onweerstaanbaar lekker!
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
600grmagere runderlappen schoongemaakt
600gruien schoongemaakt
1-2blokjesrunderbouillon
½eetlepelbloem
laurierpoeder
kruidnagelpoeder
scheutjeazijn
zout en peper
boter
heet water
Aan de slag:
Snij de runderlappen in blokjes en laat op kamertemperatuur komen.
Halveer ondertussen de uien en snij in ‘halve’ ringen.
Bestrooi het vlees ruim met zout en peper. Verhit een klont boter in een pan met dikke bodem en schroei daarin de helft van het vlees snel dicht. Schep het vlees uit de pan, laat de boter/jus weer goed heet worden en herhaal met het overgebleven vlees. Schep ook dit vlees eruit en fruit nu de uien in de overgebleven jus. Na een paar minuten doe je het vlees terug in de pan en schep je alles nog eens goed door elkaar.
Voeg naar smaak laurier- en kruidnagelpoeder toe, verkruimel een blokje runderbouillon, strooi de bloem erover en schenk langs de rand van de pan wat heet/kokend water plus een scheutje azijn erbij. Schep goed door elkaar, doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 110ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3-3½ uur zacht en gaar. Roer tussentijds de hachee een paar keer door, controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul dat eventueel aan. Vergeet ook niet te proeven of er voldoende kruidnagel in zit. Ik hou wel van een stevige smaak dus ik voeg halverwege vaak wat extra kruidnagel- en een snuf laurierpoeder toe. Vlak na het toevoegen smaakt kruidnagel heel raar, bijna synthetisch zou ik zeggen maar gedurende de bereiding trekt dat weg.
De hachee is klaar als het vlees lekker zacht is en de saus flink ingedikt. De uien zijn nu heel zacht en voor een groot deel opgelost in de saus. Breng indien nodig op smaak met een extra stukje bouillonblok. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra water toe. Persoonlijk vind ik het 't lekkerst de hachee af te laten koelen en een nachtje in de koelkast te zetten maar je kan de hachee ook direct eten.
Serveer met gekookte aardappelen en rode kool.Eet smakelijk!
Tips:
Heb je geen pan die geschikt is voor gebruik in de oven dan kan je de hachee natuurlijk ook op het fornuis bereiden. Zet de pit dan zo zacht mogelijk en laat rustig stoven.
Terwijl de hachee staat te stoven heb je alle tijd om een flinke pan rode kool te maken. Extra lekker met appeltjes en ananas erin!