Vol groente en peulvruchten, lekker pittig en verwarmend door de chilipoeder. Comfort food om van te genieten op sombere winteravonden.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
1blikbruine bonen (400 gr)
1blikgepelde tomaten
½rode paprika
1ui, gesnipperd
1prei
2tenenknoflook gepeld
1theelepelkomijnpoeder
½theelepelpaprikapoeder
chilipoeder, naar smaak
bouillonblokje, hoeveelheid en soort naar smaak
olijfolie
Voor de garnering:
versgehakt korianderblad of krulpeterselie
Aan de slag:
Doe de bruine bonen in een in een zeef of vergiet en spoel goed af met koud water. Laat goed uitlekken en zet opzij.
Was de prei, snij overlangs doormidden en snij in dunne reepjes.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snij in kleine dobbelsteentjes.
Verwarm in een pan wat olijfolie en fruit daarin de ui zacht en glazig, voeg dan de paprika en prei toe en laat een paar minuten mee fruiten. Voeg tot slot de komijn- en paprikapoeder toe en maak lekker pittig met chilipoeder. Knijp de tenen knoflook erbij en warm het groentemengsel nog even door tot de kruiden lekker beginnen te ruiken.
Doe de bruine bonen bij het groentemengsel, giet het blik met tomaten leeg in de pan en schep alles goed door elkaar. Voeg dan een stukje van het bouillonblokje toe en laat tenminste 20 minuten zachtjes doorkoken.Tip: hou eventueel een handje bruine bonen achter voor de garnering.
Plet de bonen grof met een stamper of pureer met een staafmixer, proef en breng op smaak met extra chilipoeder en/of bouillonblok. Afhankelijk van de gewenste dikte laat je soep nog ietsje inkoken of voeg je een scheutje water toe.
Schep de soep in 2 kommen en garneer met wat vers gehakt korianderblad of peterselie. Heb je nog wat bruine bonen over strooi die dan ook op de soep.Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van bruine bonen kan je ook ander bonen gebruiken. Bijvoorbeeld witte bonen of kidneybonen.
Serveer de soep met vers brood. Bijvoorbeeld plakjes stokbrood om in de soep te dopen of reepjes uienkruier.
Ook lekker met stukjes (uitgebakken) chorizo of spek erdoor!