Lekker bij de borrel, op een dessertplankje, verwerkt in warme gerechten of -zoals dit recept- geserveerd als een soort kaasfondue.
Hoeveelheid: 1warme Vacherin Mont d'Or
Ingrediënten:
1Vacherin Mont d’Or
paartakjesverse rozemarijn
1teenknoflook in 4-5 stukken gesneden
75mldroge witte wijn
Extra benodigdheden:
aluminiumfolie
brood, rauwkost, groenten, ham en/of worst
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht.
Verwijder de plastic verpakking van het kaasje. Let op: de wikkel met naam rond het houtenbakje is vaak hittebestendig, dit staat vermeld op de wikkel zelf dus check dat even voor de zekerheid. Zet het kaasje met bakje en al, maar zonder deksel, midden op een stuk aluminiumfolie en pak de zijkanten van het bakje goed in. Zo voorkom je dat het kaasje tijdens het bakken gaat lekken.Tip: Gebruik het dekseltje als onderzetter als het kaasje uit de oven komt.
Snij de bovenkant van de kaas kruislings diep in met een scherp mes. Steek de knoflook in de kaas, steek er 5 klein gemaakte takjes rozemarijn bij en schenk de wijn over de kaas. Het is niet erg als de wijn wegvloeit langs de randen van het bakje, door het aluminiumfolie kan het immers niet weg. Zet de kaas 45 minuten in de oven tot het kaasje door en door zacht en gesmolten is en de bovenkant goudbruin.Tip: als na 25-30 minuten de wijn nog niet is opgenomen door de kaas laat het dan voorzichtig langs de randen in het aluminiumfolie lopen. Zo kan het via de randen van het bakje alsnog in de kaas worden opgenomen en krijg je toch een krokante korst.
Neem de Vacherin Mont d'Or uit de oven en server met stukjes brood, rauwkost, groenten, ham en/of worst om te dippen.Eet smakelijk!
Tips:
Ook erg lekker met nacho's of naturel chips.
Tijdens het bakken zakken de stukjes knoflook en de takjes rozemarijn in de kaas. Tijdens het eten kom je ze vanzelf weer tegen en leg je ze gewoon opzij.