Heerlijk zacht en romig met een frisse twist van citroen. Homemade boterkoek zoals je die ook bij de banketbakker zou kopen.
Hoeveelheid: 1boterkoek
Ingrediënten:
225grbloem
200grzachte roomboter
150grwitte basterdsuiker
1biologische citroen
snuf zout
1ei losgeklopt
Extra benodigdheden:
ingevette boterkoekvorm
of
bakvorm ø 20-22* cm zonder losse bodem en voorzien van antiaanbaklaag
*afhankelijk van de gewenste dikte van de boterkoek kies je een grotere of juist wat kleinere vorm
Aan de slag:
Was de citroen grondig en rasp de schil.
Klop de boter samen met de basterdsuiker zacht en romig. Mix een paar minuten en voeg dan de citroenrasp toe en mix nog even om goed te mengen. Zeef vervolgens de bloem en het zout er in gedeelten bij en mix tot een deeg. Doe dit voorzichtig want anders stuift je hele keuken onder.
Druk het deeg gelijkmatig uit in de bakvorm. Gebruik hierbij de achterkant van een lepel. Let op dat het deeg tenminste 1 cm onder de rand van de vorm blijft.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en maak je er met een vork een mooi patroon op. Zet de boterkoek in het midden van een op 200ºC conventionele voorverwarmde oven en bak in 15- 20 minuten gaar en lichtjes goudbruin.
Haal de boterkoek uit de oven, zet op een taartrooster en laat in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm niet voordat de boterkoek helemaal is afgekoeld.
Let op: de boterkoek is in het begin nog erg zacht en wiebelig. Pas tijdens het afkoelen wordt de koek stevig.
Als de boterkoek helemaal is afgekoeld kan je vorm verwijderen en in stukken snijden. Wanneer je geen boterkoekvorm hebt gebruikt kan je het beste een bord of plank op de vorm te leggen en het geheel omkeren. Als de boterkoek lastig loslaat kan je tijdens het omkeren licht schudden.Eet smakelijk!
Tips:
Het is normaal dat boterkoek aan de bovenzijde goudbruin is terwijl de onderkant lichter van kleur is.
In plaats van een ronde vorm kan je ook prima een rechthoekige of vierkante brownievorm gebruiken.