Met dit basisrecept bak je de perfecte soes. Varieer met de vulling en geniet van dit lekkere gebakje.
Hoeveelheid: 8grote soezen of 10-20 soesjes
Ingrediënten:
100mlwater, melk of een mix van water en melk
50grboter in kleine stukjes en op kamertemperatuur
60grbloem
2eieren (L)
flinke snuf zout
Extra benodigdheden:
spuitzak met rond spuitmondje ø15 mm
Aan de slag:
Doe boter, zout en water/melk in een pannetje en verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten. Zet de pit hoger en breng het water snel aan de kook. Zodra het water kookt voeg je in één keer de bloem toe. Roer de massa met een houten lepel tot een deegbal, laat al roerend nog even goed garen en neem dan de pan van de pit. Blijf nog even roeren zodat de pan en het deeg kunnen afkoelen.
Voeg het eerste ei toe en roer tot het volledig is opgenomen en het deeg weer glad is. Roer het tweede ei los in een kommetje en voeg in gedeelten bij het deeg. Roer steeds tot het ei volledig is opgenomen voordat je nieuw ei toevoegt. Het soezendeeg is goed als het mooi glanst en in dikke stukken van de lepel valt. Doorgaans gebruik ik beide eieren helemaal.
Schep het soezendeeg in een spuitzak en spuit bolletjes op een ingevet of met bakpapier beklede bakplaat. In plaats van bolletjes spuiten kan je natuurlijk ook met twee lepels deeghoopjes vormen. Tijdens het bakken zullen de soezen flink rijzen, laat dus voldoende ruimte open. Hou rekening met minstens een verdubbeling van het volume.
Plaats de soezen in het midden van een op 220ºC conventioneel voorverwarmde oven en zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180ºC. De soezen zijn gaar als ze goudbruin zijn en licht en luchtig aanvoelen. Reken voor grote soezen op ongeveer 30 minuten. Kleine soesjes zijn sneller klaar.Tip: Kleuren de soezen te snel? Zet de temperatuur van de oven dan nog wat verder terug naar 150-160ºC. Zo voorkom je dat de buitenzijde te snel gaat en de binnenzijde niet voldoende tijd heeft om gaar en droog te worden.
Zodra de soezen klaar zijn zet je de ovendeur voorzichtig open en laat je de soezen helemaal afkoelen. Werk de soezen af naar smaak af.Eet smakelijk!
Tips:
Voor grote soezen maak je de deeghoopjes groter, voor mini soesjes maak je de deeghoopjes juist wat kleiner. Voor eclairs en bananensoezen maak je langwerpige deeghoopjes in plaats van rondjes.