Franse, hartige taart met een brosse bodem. Makkelijk te maken, onweerstaanbaar lekker!
Hoeveelheid: 1quiche ø 20 cm
Ingrediënten:
Voor het deeg:
150grbloem
70grroomboter, koud en in blokjes
3grfijn zeezout, bijna ½ theelepel
2eetlepelskoud water
½eidooier
Voor de vulling:
2rode uien
125grontbijtspek
125grGruyère, geraspt
3eieren (L)
scheutmelk
nootmuskaat
Extra benodigdheden:
quichevorm ø 20 cm, ingevet
Aan de slag:
Meng bloem en zout goed door elkaar en voeg de rest van de ingrediënten toe. Wrijf tussen je vingers de boter samen met de andere ingrediënten tot een kruimeldeeg en kneed dan snel tot een samenhangende massa. Leg tot gebruik in de koelkast.Tip: Je hoeft geen mooi deeg te maken, het mag vlokkerig zijn met hier en daar witte vegen van de boter.
Doe de gesnipperde ui samen met het spek in een koekenpan en fruit op een medium pit. Als de uien zacht en glazig zijn en het vocht grotendeels is verdampt neem je de pan van de pit en laat afkoelen.Tip: Door het spek samen met de uien langzaam te fruiten nemen de uien de smaak van het spekvet optimaal op. En je hoeft geen extra vet toe te voegen.
Klop de eieren met een scheutje melk en wat (vers geraspte) nootmuskaat los. Rol het deeg uit en bekleed de beboterde quichevorm ermee. Snij de randen strak af en prik met een vork gaatjes in de bodem.Tip: De afsnijdsels van het deeg kan je gebruiken in een muffinblik. Bak er mini vormpjes mee en vul ze met bijvoorbeeld eiersalade als borrelhapje.
Vul de quiche met het ui-spekmengsel, verdeel de gruyère erover en schenk het ei over de vulling. Bak 15 minuten op 180° hete lucht met extra onderwarmte, zet dan de warmte om naar standaard boven en onderwarmte (dus geen hete lucht) en bak nog eens 25 minuten. Naar keuze neem je de quiche uit de vorm en bak nog even 5-10 minuten op louter onderwarmte. Hierdoor krijg je een heerlijk krokante bodem.
Neem de quiche uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster. De quiche is zowel warm als koud erg lekker.Eet smakelijk!