Verfrissende, koude soep van rauwe groenten met tomaat en komkommer als basis. Voedzaam, dorstlessend en zo gemaakt.
Hoeveelheid: 4glaasjes
Ingrediënten:
450grtomaten
1kleinerode ui
1teenknoflook
1rode puntpaprika
⅓biologische komkommer
4takjesselderij
lekker watLa Baleine fijn zeezout
scheutjeazijn, bijvoorbeeld wijn- of sherryazijn
scheutjeolijfolie, naar smaak
Optioneel:
Spaans pepertje
verse tuinkruiden
gerookt paprikapoeder
Voor de garnering en toast:
1tomaat
stukjekomkommer
stukjerode ui
bieslook
1(afbak) ciabatta
truffelmayonaise
Aan de slag:
Was de groente, pel de ui, verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de paprika en snij alles in stukken.Tip: de tomaten hoef je niet te ontvellen.
Doe alles bij elkaar in de blender en voeg wat sherryazijn, olijfolie en La Baleine fijn zeezout toe. Pureer tot een gladde soep, schenk ik een kan en plaats voor 3-4 uur in de koelkast.Tip: De olijfolie geeft niet alleen smaak, tijdens het pureren bindt het de soep ook een klein beetje.
Snij de tomaat, komkommer en rode ui in kleine stukjes, meng door elkaar en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Bak de ciabatta af, snij in plakken en besmeer aan beide zijden met truffelmayonaise. Bak in een koekenpan tot goudbruine toast en leg in een broodmandje.
Schenk de gazpacho in glazen, schep er wat van het groentemengsel op en garneer met fijngesneden bieslook. Geef de toast erbij en serveer.Eet smakelijk!
Tips:
Gebruik een smaakvolle, goede azijn. Dat komt de smaak van de gazpacho echt ten goede. Wist je dat je azijn ook zelf kunt maken? Lees mijn recept voor zelfgemaakte azijn maar eens, dik kans dat je binnenkort met een restje wijn aan de slag gaat...
Voor een gladde, heldere gazpacho die meer op bouillon lijkt giet je de soep door een zeef. Daarmee verwijder je de vliesjes en grovere stukjes van het vruchtvlees. Ik vind dat doorgaans zonde van de vitamines en vezels. Tijdens een chique etentje of in een shot glaasje staat het natuurlijk wel heel mooi. Maar dan doe je het voor het uiterlijk en is de voedingswaarde minder belangrijk.
Wij vinden de soep dik genoeg. Heb jij liever een dikkere soep, voeg dan voor de binding een stukje brood toe en pureer dat samen met de groente.