Heerlijk zachte en zoete uien met een lichte ondertoon van bier. Heerlijk in combinatie met oude kaas.
Hoeveelheid: 1weckpotje
Ingrediënten:
225grrode uien, schoongemaakt
175mlbier
75mlagavesiroop, of meer naar smaak
1eetlepelazijn
1teenknoflook
blaadjes verse tijm, naar smaak
zout
olijfolie
Aan de slag:
Snij de uien doormidden en vervolgens in halve ringen.
Verwarm in een pannetje een klein beetje olie en fruit de uien kort. Als de uien iets geslonken zijn en licht glazig worden knijp je het teentje knoflook erbij. Fruit even mee en voeg dan bier, agavesiroop, tijm en azijn toe. Breng aan de kook en laat zachtjes -zonder deksel op de pan- doorkoken tot de chutney helemaal is ingedikt. Roer tussendoor geregeld.Tip: het inkoken duurt bij mij vaak ruim 1½ uur. Versnel het proces vooral niet, de uien worden er juist heerlijk zacht en zoet door. Ze worden prachtig glazig, je konfijt ze als het ware.
Proef, breng op smaak met wat zout en schep in een weckpotje. Laat helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Serveer de uienchutney met blokjes oude Beemster kaas. Bijvoorbeeld de Royaal Grand Cru.Eet smakelijk!
Tips:
Experimenteer vooral met verschillende soorten/smaken bieren en kijk welke je het lekkerst vindt.
Biologische lichte agavesiroop is de vegan vervanger van honing. Heerlijk zoet en eerlijk gezegd vind ik het doorgaans zeker zo lekker als honing. Voor een intensere, bijna karamelachtige smaak kies je donkere agavesiroop.
Uienchutney is ook heerlijk op een broodje met Beemster kaas, brie of geitenkaas.