Met dit recept bak je poffertjes zoals je ze kent van de poffertjeskraam. Ga ook aan de slag en geniet!
Hoeveelheid: 5-6 porties
Ingrediënten:
350mlmelk
120grtarwebloem
80grboekweitmeel
4grdroge gist
1zakjevanillesuiker
1ei
snufzout
Om te serveren:
poedersuiker
roomboter
Aan de slag:
Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom, roer door en mix dan met het ei en de melk tot een glad beslag. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het poffertjesbeslag 1½ uur rijzen.Tip1: geen tijd of zin om het beslag te laten rijzen? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel in plaats van tarwebloem. Voeg eventueel een extra ei toe en compenseer dat met ietsjes minder melk.Tip2: Maak je zelf boekweitmeel, rooster de boekweitkorrels even voordat je ze maalt. Wordt het meel extra lekker van!
Roer het beslag door en schenk in een plastic knijpfles. Heb je geen knijp- of doseerfles gebruik dan een maatbeker met schenktuitje.Tip: gebruik je een doseerfles knip dan een stukje van het tuitje af om een opening van 3-4 mm te maken.
Verwarm de poffertjespan tot ie goed heet is, vet de kuiltjes in met roomboter of ghee en vul met beslag. Als de onderzijde van de poffertjes goudbruin maar de bovenzijde nog niet helemaal gestold is keer je ze met een lange satéprikker of een vleesvorkje om. Het kuiltje loopt vol met het niet gestolde beslag en maakt daarmee het poffertje mooi rond, vol en dik.
Zodra de onderzijde ook goudbruin is leg je de poffertjes op een bord, bestrooi riant met poedersuiker en maak af met een krul of klontje boter. Serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
Boekweit is verkrijgbaar bij natuur- en reformwinkels of je bestelt het net als ik online bij KoRo.
Meer informatie over het gebruik en onderhoud van gietijzeren pannen vind je mijn artikel over koekenpannen.
Geen boekweit(meel) in huis? Vervang het dan gewoon door tarwebloem. Je mist dan de authentieke smaak van de poffertjeskraam maar de poffertjes worden evengoed heerlijk.