Voedzame en erg lekkere maaltijdsalade. Easy peasy recept dat je ook prima kunt voorbereiden.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
1zakveldsla (85 gr)
1venkel
400grzoete aardappel
1bliklinzen, uitlekgewicht 240 gr
geitenkaas met knoflook en kruiden
olijfolie
Voor de honing-mosterd dressing:
1lepels(grove) mosterd
1lepelhoning
scheutjewitte wijnazijn
snufzout
olijfolie
Voor de garnering:
1biologische citroen, zeste
paartakjesverse dille, fijngehakt
Aan de slag:
Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ± 1cm. Leg in een ovenschaal, hussel er wat olijfolie door en plaats in het midden van een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Schep af en toe om en bak in ± 30 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen op een bord.
Snij de venkel in de lengte doormidden, verwijder de kern en snij in dunne reepjes. Hussel er wat olijfolie door en grill in een hete grillpan. Laatde venkel afkoelen op een bord.
Voor de honing-mosterd dressing:
Roer de mosterd, honing, zout en witte wijnazijn door elkaar. Schenk dan al kloppend in een dun straaltje de olijfolie erbij. Stop af en toe even om de dressing flink door te kloppen en alle ingrediënten goed te mengen. Je zal zien dat dressing op deze manier een dikke, mayonaise achtige saus wordt. Naar smaak voeg je meer of minder olie toe. Proef en breng eventueel op smaak met extra honing, azijn en/of zout.Tip: ik klop de dressing het liefst met een mini garde. Heb je die niet dan kan je ook prima een vork gebruiken of maak de dressing net als een mayonaise met behulp van een staafmixer.
Samenstellen van de salade:
Giet het blik linzen leeg in een zeef, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
Verdeel de veldsla, linzen, zoete aardappel en venkel over 2 borden. Brokkel naar smaak geitenkaas over de salade, rasp er citroenzeste over en maak af met wat dille. Serveer met de dressing.Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van geitenkaas met knoflook en kruiden kan je ook naturel of geitenkaas met honing gebruiken. Feta smaakt ook heel goed over de salade.
Ik gebruik graag de blikjes biologische linzen van KoRo. Ze bevatten geen zout en het vocht waarin ze verpakt zitten is louter water. Afspoelen is bij deze linzen dus eigenlijk niet nodig.