Fenomenale smaaksensatie die verrassend makkelijk te maken is. Ik geef je het recept...
Hoeveelheid: 1schaaltje
Ingrediënten:
½pakjegezouten roomboter
Fleur de Sel
Aan de slag:
Doe de roomboter in een klein pannetje en breng aan de kook. De boter zal eerst gaan borrelen en bruisen, wat later wordt de boter hazelnootbruin en begint het heerlijk te ruiken. Roer af en toe om te voorkomen dat de boter verbrandt. Zodra je ziet dat het schuim neerslaat als bruine vlokjes is de beurre noisette klaar. Tip: Heb je een kernthermometer gebruik die dan vooral. Bij 150°C is de beurre noisette perfect en neem je de pan direct van de pit. Mijn favoriete kernthermometer is de Thermapen One.
Neem de pan van de pit en laat al roerend iets afkoelen. Je zal zien dat de boter nog wat verder bruin kleurt en alle schuim wegtrekt. Plaats dan de pan met de gebruinde boter in een kom met ijswater. Klop met je mixer op om de boter volledig af te koelen en tot een luchtige massa op te kloppen. Voeg tot slot nog een sprinkle Fleur de Sel toe: roer het erdoor, sprinkle het erover, net wat je lekker vindt.
Schep de luchtige beurre noisette in een schaaltje en serveer met vers brood. Erg lekker bij het aperitief of een borrelplankje.Eet smakelijk!
Tips:
In het recept gebruik ik een half pakje roomboter maar dit is volstrekt willekeurig. Kijk gewoon hoeveel je nodig hebt en bepaal aan de hand daarvan hoeveel boter je wilt gebruiken.
Bij restaurant Floreyn in Amsterdam proefden we luchtige beurre noisette van geitenboter. Je weet niet wat proeft, zo lekker! Geitenboter van Den Eelder is onder andere verkrijgbaar via Crisp.
Haal de beurre noisette ruim voor gebruik uit de koelkast zodat het weer lekker zacht en smeerbaar wordt.
Heb je geen gezouten boter in huis voeg dan 1% zout toe tijdens het smelten.