Polpette of visballetjes met yoghurt-dillesaus en ingelegde komkommers
Krokante witvis hapjes vol verse kruiden en huisgemaakte saus.
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
Voor de visballetjes:
800grMSC gecertificeerde schelvis, heek of kabeljauw
175grgekookte kruimige aardappels, koud
1sjalotje, gesnipperd
4takjesdille, fijngesneden
4takjeskrulpeterselie, fijngesneden
1½takjeverse munt, de blaadjes fijngesneden
panko
olie om in te frituren
zout, peper
Voor de yoghurt-dillesaus:
250mldikke Griekse yoghurt
3ingelegde komkommers
4takjesverse dille, fijngesneden
3takjeskrulpeterselie, fijngesneden
5sprietjesbieslook, fijngesneden
1teenknoflook, geperst of fijngehakt
zestevan ½ citroen
zeezout
Voor de ingelegde komkommers:
400grkleine of snack komkommertjes
150mlwater
10grkristalsuiker
10grzeezout
250ml(milde) azijn
5grgeel mosterdzaad
1blaadjelaurier
1takjedille
pot van 500 ml inhoud
Aan de slag:
Voor 500 ml ingelegde komkommers:
Prik de komkommertjes op een aantal plekken in met een prikker. Stop de komkommers samen met de dille strak in een gesteriliseerde pot. Verwarm het water met de azijn, suiker, zout, laurierblaadje en mosterdzaadjes tot de damp eraf slaat maar laat het niet koken. Giet de vloeistof over de komkommers en vul de pot volledig af. Draai de deksel stevig op de pot en laat gedurende een week rijpen.Tip: Bewaar de ingelegde komkommers na opening in de koelkast.
Voor de yoghurt-dillesaus:
Roer de dille, peterselie, bieslook, knoflook en citroen zeste door de Griekse yoghurt.
Snij 3 ingelegde komkommers fijn en roer door de yoghurt. Proef en breng op smaak met zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Voor de visballetjes:
Prak de aardappels met een vork fijn en schep er het sjalotje en de verse kruiden door.
Snij de schelvis in stukken en maal in een keukenmachine tot een grove vistartaar Doe dit voorzichtig en gebruik bij voorkeur de pulse stand. Breng op smaak met wat zout en peper, schep door de aardappelmassa en vorm balletjes. Wentel de balletjes door de manko, leg op een bord en laat gedurende tenminste een uur opstijven in de koelkast.Tip: Afhankelijk van het gebruik maak je grotere of kleinere visballetjes.
Frituur de visballetjes in hete olie en laat goed uitlekken op keukenpapier.Tip: Eventueel kun je de visballetjes besprenkelen met wat olijfolie en op met bakpapier beklede bakplaat bakken in een op 190ºC hete lucht voorverwarmde oven.
Om op te dienen:
Leg de polpettes op een grote schaal of op een paar kleinere borden. Schep er een lepel yoghurt-dillesaus naast en garneer met wat stukjes ingelegde komkommer en gesneden peterselie. Lekker als lunch, op een borrelplank of met een salade erbij als avondmaaltijd.Eet smakelijk!
Tips:
Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je vis online bij Versopjebord.nl. Genieten van duurzame vis zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Een echte win-win als je het mij vraagt.
Meer weten over wat duurzame vis precies is, lees dan mijn artikel over duurzame vis. Een overzicht van MSC/ASC visleveranciers vindt op de Waar is MSC te koop-pagina van MSC-keurmerk.