Feestelijke after dinner cocktail. Ik geef je het recept inclusief variaties en een heerlijke bonbon met koffielikeur.
Hoeveelheid: 2glazen
Ingrediënten:
Voor de espresso martini:
60mlBoomsma Koffielikeur
60mlEsbjærg Vodka
60mlverse espresso
crushed ice
6koffieboontjes
Voor de bonbons met koffielikeur:
100grpure chocolade, of zoveel als je nodig hebt
150grmelkchocolade
40grslagroom
60grkoffielikeur
Extra benodigdheden:
shaker + strainer of zeefje
bonbonmal
spuitzak met kartelmondje
Aan de slag:
Klassieke espresso martini:
Giet de espresso samen met de koffielikeur, wodka en ijsblokjes in een shaker. Shake krachtig zodat alles goed koud wordt en schenk -door een strainer- uit in martiniglazen. Garneer met 3 koffieboontjes en serveer direct.Proost!
Voor de bonbons met koffielikeur:
Smelt ⅔ van de pure chocolade au bain marie, neem van de pan af en voeg de achter gehouden chocolade toe. Laat al roerend smelten. Giet de inmiddels afgekoelde chocolade in de bonbonmal en zorg dat alle holtes goed bedekt zijn. Laat even staan, keer dan om zodat de overtollige chocolade eruit kan lopen en keer weer terug. Strijk met een paletmes de randen strak af.Tip: geen bonbonvorm in huis of wil je het jezelf makkelijker maken? Spuit dan ronde flikken op een vel bakpapier en laat die opstijven. Eventueel kun je ook bonbon caisses met en laagje chocolade vullen en dat laten uitharden. Krijg je een leuk kartelrandje in de chocolade.
Smelt de melkchocolade au bain marie en warm in een ander pannetje de slagroom met de likeur op. Giet de slagroom met likeur in 3 etappes bij de gesmolten chocolade en roer steeds goed door tot alle room is opgenomen. In het begin lijkt het te schiften en te klonteren maar als je door blijft roeren merk je dat de chocolade vanzelf weer glad wordt. Laat de ganache een paar uur opstijven tot het spuitbaar is.
Tik de chocoladebakjes uit de mal en schep de ganache in een spuitzak met kartelmondje. Spuit de ganache in de chocolade cupjes en bestrooi eventueel met wat geraspte witte chocolade.
Tips:
De bonbons hoeven niet in de koelkast te worden bewaard en zijn ± 3 dagen houdbaar.