Typisch Texelse lekkernij van koek, amandelspijs en specerijen. Met dit recept maak je 'm zelf. Een must om geproefd te hebben!
Hoeveelheid: 1Hoornderring, 24 cm
Ingrediënten:
Voor het deeg:
330grzelfrijzend bakmeel
190grroomboter, koud
65grwitte basterdsuiker
65grlichtbruine basterdsuiker
ruimetheelepelspeculaaskruiden
½ei, losgeklopt (L)
snufzout
Voor de amandelspijs:
250grblanke amandelen
200grkristalsuiker
zeste van 1 kleine citroen
1mlamandel extract, bijvoorbeeld van Nielsen Massey
1½ei, losgeklopt (L)
Voor de garnering:
losgeklopt ei
amandelschaafsel
Extra benodigdheden:
vlaaivorm ø 24 cm (onderzijde 22 cm, bovenzijde 24 cm)
Aan de slag:
Voor de amandelspijs:
Maal de amandelen in een food processor of hakmolentje van een staafmixer tot amandelmeel en voeg samen met de suiker in een ruime schaal.
Voeg amandel extract, citroenzeste en ⅔ van het losgeklopte ei toe en kneed tot een stevige massa. Voeg zoveel extra ei toe dat het een smeuïge amandelspijs wordt. Ik gebruikte al het resterende ei.Dek de schaal af met plasticfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.
Voor het deeg:
Doe bakmeel, boter, suiker, zout en speculaaskruiden in een kom en wrijf tussen je vingers tot een kruimeldeeg. Als je een fijn kruimeldeeg hebt voeg je het losgeklopte ei toe en kneed tot een soepel deeg. Indien nodig voeg je wat extra ei of een paar druppels water toe om er een soepel deeg van te maken. Verpak in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Opbouwen van de Hoornderring:
Vet de vorm goed in en bekleed de bodem met bakpapier.
Kneed het deeg snel door om het weer soepel te maken. Rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 4 mm dik en bekleed daarmee de bodem en randen van de vorm. Verdeel de amandelspijs over de bodem en snijdt het deeg net boven het spijs weg.Tip: uitrollen gaat extra makkelijk als je verflatjes van 4 mm dikte gebruikt. Leg de latjes op je werkblad met voldoende ruimte ertussen om het deeg uit te rollen. Zo krijg je een deeglap die overal even dik is.
Rol het restant van het deeg uit tot een deeglap van 4 mm dik en leg in de vorm. Snij bij en druk de randen goed aan om de koek te sluiten, bestrijk de bovenzijde met losgeklopt ei, laat een minuut staan en bestrooi met amandelschaafsel. Plaats de Hoornderring in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in ± 35 minuten gaar en goudbruin. Geef eventueel op het laatst wat extra onderwarmte.
Neem de koek uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en los dan op een taartrooster. Laat helemaal afkoelen. Snij de Hoornderring in puntjes en serveer bij de koffie of thee.Eet smakelijk!
Tips:
Voor het lekkerste resultaat maak je de amandelspijs de dag tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Wikkel het dan wel goed in plasticfolie zodat er zo min mogelijk lucht bij kan.
Heb je geen vlaaivorm, gebruik dan een springvorm of quichevorm.
Liever een kleinere Hoornderring maken? De helft van de ingrediënten is geschikt voor een vorm van 17-18 cm doorsnede. Voor een vorm van 20-21 cm gebruik je ¾ van de ingrediënten.
De ambachtelijk essen en noten houten plank waar ik de Hoornderring op serveer is van Serverenophout.nl.
Lucienne (op Instagram bekend als @hetbakbeest en de moeite waard om te volgen als je van mooie baksels houdt) bakte direct na publicatie deze Hoornderring en gaf wat extra tips:
voor extra smaak aan de amandelspijs rooster je een deel van de amandelen voordat je ze tot spijs draait
om de vulling smeuïger te maken besmeer je de amandelspijs met een eetlepel roomboter voordat je het afdekt met de 2e laag deeg
je kan natuurlijk ook een beetje boter door het amandelspijs kneden waardoor de vulling richting frangipane gaat (dit is mijn favoriete tip, frangipane is zo lekker!!)