Boterzachte en malse zalm uit de oven. Super makkelijk, kan gewoon niet mislukken. Zo hoort zalm te zijn!
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
4stukkenzalmfilet of 1 moot ± 800 gr
3eetlepels kikkoman sojasaus of Lima Tamari
4eetlepels saké
8eetlepels mirin
2kleineeetlepels vers geraspte gemberwortel
2tenen knoflook, geperst
maizena-papje om te binden
Voor de garnering:
wit en zwart sesamzaad
Aan de slag:
Meng de sojasaus, saké, mirin, gember en knoflook in een schaal.
Spoel de zalm met koud water, dep goed droog en leg in de schaal met marinade. Schep de marinade goed over de zalm, dek af met folie en laat tenminste 2 uur marineren in de koelkast.
Neem de zalm uit de marinade, laat uitlekken en leg in een braadslede. Plaats de braadslede in een op 80ºC conventioneel voorverwarmde oven. Gaar de zalm tot de kerntemperatuur 48-50ºC is.Om je indictaie te geven van de tijdsduur: het staartstuk op de foto woog 800 gr en had ongeveer een uur nodig om de juiste temperatuur te bereiken. De exacte tijd hangt af van de begin temperatuur van de vis, het formaat en de dikte. Meet dus geregeld de kerntemperatuur. Meten = weten in dit geval.Tip: Neem de zalm 30 minuten eerder uit de koelkast zodat ie alvast op temperatuur kan komen.
Breng de teriyaki marinade aan de kook, kook ietsje in en bindt met een beetje maizena tot de gewenste dikte. Leg de zalm op de borden, schep er wat teriyaki saus over, bestrooi met wat sesamzaad en serveer direct.Eet smakelijk!
Tips:
Let jij bij het kopen van vis op een duurzame herkomst? Als je nu denkt, ja leuk maar waar moet ik dan op letten... In mijn blogpost over duurzame vis leg ik het uit. Vooral even lezen dus zodat jij voortaan ook een duurzame keuze kunt maken.
Met een oventemperatuur van 80ºC blijft de zalm super zacht en mooi roze. Heb je de zalm liever iets steviger, zet de temperatuur dan op 100ºC en verhoog de kerntemperatuur met een paar graden. De zalm zal iets sneller gaar zijn en steviger aanvoelen.
Om de kerntemperatuur te meten gebruik ik een Thermapen. Je steekt de punt in de zalm en in no-time lees je de kerntemperatuur af op het duidelijke display. Om zorgvuldig te meten steek je de punt in het midden van het dikste deel van de zalm.