Zacht, zoet en romig dessert met frisse hinten van munt en limoen. Maak het ook en geniet!
Ingrediënten:
Voor de kaneelparfait:
300grslagroom
10grkaneelstokjes, ± 2 stokjes
2grgelatine, 1⅕ blaadje
45greidooier, ± 2½ dooier maat M
80grkristalsuiker
30grwater
Voor de wafels:
90grbloem
60grwitte basterdsuiker
30grroomboter, gesmolten
1½eetlepellosgeklopt ei
¾theelepelgemberpoeder
snufzout
Voor de garnering:
limoen zeste
blaadjes verse munt
Extra benodigdheden:
1siliconenvorm voor halve bollen, 6½ cm
wafelijzer
uitsteker, ø 9 cm
Aan de slag:
Voor de kaneelparfait:
Verwarm 70 gr slagroom tot 50ºC, neem de pan van de pit en breek de kaneelstukjes boven de pan. Laat gedurende 2 uur trekken.
Klop de eidooiers luchtig. Kook de suiker met het water op tot 115°C. Verlaag de snelheid van de machine. Giet langzaam de suikersiroop erbij, klop koud en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Giet de slagroom met gebroken kaneelstokjes door een fijne zeef en weeg 60 gr af. De rest kan weg. Tip: Na het zeven had ik slechts 40 gr kaneelroom over. Ik loste het op door 20 gr van de overgebleven room toe voegen. Om toch een goede kaneelsmaak te houden voegde ik nog wel een snuf kaneelpoeder toe.
Week de gelatine en klop de overgebleven slagroom lobbig en plaats in de koelkast.
Verwarm de kaneelroom, los de gelatine erin op, koel snel terug en spatel de het dooiermengsel er in 2 gedeelten door. Spatel tot slot de lobbige slagroom erdoor en schep de kaneelparfait in de vormpjes. Zet in de diepvries om volledig te laten bevriezen.
Voor de wafels:
Meng de droge ingrediënten in een kom, voeg de gesmolten boter en het ei toe en kneed snel tot een deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in 8 stukken, rol van elk stuk een bolletje en bak stuk voor stuk in een wafelijzer. Steek elk wafeltje mooi rond uit met de uitsteker. Voor de garnering sneed ik, direct na het uitsteken, twee wafeltjes in acht stukjes.
Voor de garnering:
Leg op elk 6 wafel een halve bol en laat ± 10 minuten op temperatuur komen. Plaats dan twee stukjes koek bovenop elk toetje, zet er een blaadje munt bij en garneer met limoen zeste en ragfijn gesneden munt.Eet smakelijk!