Heerlijke gebakjes met krokante kruimellaag. Inclusief handige hack om maar 1x deeg te maken. Maak ze ook en geniet!
Hoeveelheid: 8tartelettes
Ingrediënten:
120grbloem
75grkoude boter
50grpoedersuiker
20gramandelmeel
losgeklopt ei
8eetlepelsjam of fruitspread
snufzout
Extra benodigdheden:
8tarteletteringen ø 6 cm, 15 mm hoog
ronde uitsteker, ø 9cm
poedersuiker, voor de garnering
Aan de slag:
Doe de bloem, boter, poedersuiker, amandelmeel en zout bij elkaar in een kom en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Neem 100 gr van het kruimeldeeg uit de kom en bewaar afgedekt in de koelkast. Voeg een kleine eetlepel ei toe aan de overgebleven kruimels en kneed snel tot een glad deeg. Voel hoe het deeg is en voeg naar keuze wat extra ei toe om het deeg soepeler te maken of voeg juister beetje bloem toe als je het te plakkerig vindt. Verpak in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.Tip: voeg ook eens een mespuntje vanillemerg toe aan het deeg.
Neem het deeg uit de koelkast, kneed even door en rol uit tot een lap deeg van ± 3 mm dikte. Steek zoveel mogelijk cirkels uit met de uitsteker en bekleed de bakringen ermee. Voeg het overgebleven deeg samen en herhaal het uitrollen, uitsteken en bekleden tot je 8 tartelettes hebt.
Vul de deegbakjes met een eetlepel jam/fruitspread en top af met kruimeldeeg. Plaats de tartelettes in het midden van een op 170ºC conventioneel verwarmde oven. Bak in 25-30 minuten gaar en goudbruin.Tip: voor extra smaak strooi je een klein beetje kaneelpoeder over het kruimeldeeg.Tip: om de tartelettes mooi bruin te kleuren kan je eventueel na 20 minuten de bakringetjes verwijderen. Wil nog weleens helpen om ze gelijkmatig te laten kleuren.
Laat de aardbeien tartelettes helemaal afkoelen, bestrooi met wat poedersuiker en serveer bij een kop versgezette koffie of thee.Eet smakelijk!
Tips:
Wil je de tartelettes nog even bewaren verpak ze dan luchtdicht. Bijvoorbeeld in een ziplockzakje.
Je kan natuurlijk ook zelf jam maken voor de vulling. Voor extra smaak voeg je tijdens het koken een beetje vanillemerg toe. Dat geeft zoveel extra smaak, probeer maar eens...
De taartringetjes die ik gebruik zijn van Petit Gâteau. Ik gebruikte ze eerder voor mini pecan-cheesecake.
Extra lekker is het als je de tartelettes vult met een laagje amandelspijs en daar de jam op schept.