Vegetarische variatie op een heerlijk recept van Ottolenghi uit SIMPEL. Je wilt het proeven!
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
225grhalloumi
1blikMutti polpa
1eetlepeltomatenpuree
2eetlepelszwarte olijven, in stukjes
1ui, gesnipperd
1teenknoflook
½eetlepelkomijnpoeder
snufchilipoeder
za'atar, naar smaak
zout
olijfolie
Voor de tahin:
60mltahin
1eetlepelcitroensap
5eetlepelsheet water
Voor de garnering:
vers korianderblad
Aan de slag:
Meng de tahin met het citroensap en hete water en roer tot een gladde saus. Zet opzij.
Fruit de ui in wat olijfolie en knijp na een paar minuten de teen knoflook erbij. Als de knoflook lekker begint te ruiken voeg je de komijn, za'atar, chilipoeder en een snuf zout toe. Roer goed door. Giet vervolgens het blik tomatenpulp erbij, voeg de tomatenpuree toe, roer goed door en doe de deksel op de pan. Laat 15 minuten zachtjes stoven.
Snij de halloumi in blokjes en bak goudbruin en krokant in een koekenpan met wat olijfolie.Tip: Bak de halloumi vooral rustig uit. Dat wil zeggen: laat het vocht rustig verdampen en draai 1 of 2 keer om. Laat je het vocht niet verdampen dan wordt de halloumi niet krokant.
Neem de deksel van de pan met tomatensaus, roer de zwarte olijven erdoor en laat nog even -zonder deksel- rustig doorkoken zodat de saus wat indikt.
Schep de halloumi door de tomatensaus, schep in een mooie schaal en drizzle er wat tahinsaus overheen. Scheur de korianderblaadjes in stukjes en strooi over het gerecht. Serveer bij de halloumi met tomatensaus en tahin een groene salade, plat brood en wat hummus. Eet smakelijk!
Tips:
Ik maakte bij dit gerecht hummus van limabonen. Vervang hiervoor de kikkererwten door limabonen en voeg vlak voordat je de keukenmachine stopt een handje peterselie toe. Top af met ovengedroogde tomaat, olijfolie en za'atar. Heerlijk!
Een frisse groene salade is zo gemaakt. Leg slabladeren in een schaal, verdeel daar wat ovengedroogde tomaat, kappertjes, pompoenpitten en zonnebloempitjes over. Voor de dressing klop je wat olijfolie los met citroensap, zout en peper.