Spaans gerecht van rijst en groente. Voor een authentieke smaak gebruik je gerookt paprikapoeder en saffraan. Smullen!
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
250grwortel en rode puntpaprika, mix naar smaak
125grdiepvries doperwtjes
200grgrote rauwe garnalen
300mlgroentebouillon
265grkikkererwten, uitlekgewicht
100grpaella rijst
10grverse peterselie
2tenenknoflook
2tomaten
1flinke(rode) ui
½theelepelgerookt paprikapoeder
plukjesaffraan
olijfolie
zout, naar smaak
Voor de garnering:
zwarte olijven, naar smaak
takjesverse peterselie
schijfjes of partjes citroen
Extra benodigdheden:
paella pan of koekenpan ø 28 cm
Aan de slag:
De voorbereiding:
Was de wortel, snij in dunne (halve) plakjes. Naar keuze kun je de wortelschijfjes kort voorkoken.
Was en snij de puntpaprika in dunne reepjes.
Was de tomaten en snij in kleine blokjes of.Tip: Je kunt ook de tomaten raspen op een grove rasp. Zo doen de Spanjaarden dat ook. Werkt ideaal vind ik.
Breng de bouillon aan de kook, neem van de pit en roer er de saffraan door. Zo kan het alvast smaak en kleur afgegeven.
Spoel de kikkererwten met koud stomend water en laat goed uitlekken.
Pel de knoflook tenen en leg samen met de knoflookpers klaar.
Weeg de rijst en de doperwtjes af
Pel de ui, halveer en snij in partjes.
Hak de peterselie grof
De paella bereiden:
Als alles klaar staat giet je een flinke scheut olijfolie in de paella pan, zorg dat de hele bodem is bedekt. Als de olie heet is voeg je de wortel, paprika en ui toe en fruit enkele minuten tot ze glazig zien. Tip: Wees vooral niet zuinig met olijfolie. Je voorkomt daarmee dat de groenten aanbakken èn het geeft extra smaak.
Pers de knoflook erbij, voeg de peterselie en het gerookte paprikapoeder toe en roer door. Voeg dan de tomaten toe, roer nog even snel door en laat het vocht van de tomaten rustig verdampen.
Als het vocht van de tomaten is verdampt schep je de doperwtjes, kikkererwten en garnalen door het groentemengsel en voeg de rijst toe. Laat de rijst even meebakken tot ze glazig ziet. Giet dan de bouillon erbij, breng aan de kook en roer een laatste keer door. Zorg dat alles onder staat, zo niet voeg dan wat extra water/bouillon toe en laat 8 minuten al pruttelend doorkoken. Zet na 8 minuten de pit lager en laat de rijst in nog eens 8 minuten zachtjes gaarkoken.Tip: Ik gebruikte diepvries garnalen. Tijdens het meebakken van de rijst en het koken in de bouillon hadden ze genoeg tijd om gaar te worden. Heb je hele grote garnalen voeg ze dan eventueel al gelijk met de tomaten toe.
Is de bouillon volledig opgenomen, de rijst mooi droog en hoor je de paella op de bodem van de pan zachtjes aan bakken? Neem dan de pan van de pit en laat 5 minuten rustig staan.Tip: Dat korstje onder in de pan is voor Spanjaarden het summum, ze zijn er gek op!! Ze noemen dat de socarrat.
Garneer de paella met de gesneden zwarte olijven, schijfjes citroen en verse peterselie. Voor een extra smaakvolle paella maal je er nog wat grof zout over.Eet smakelijk!
Vervang de groente eens door andere groente zoals courgette of aubergine.
Voor Xenos maakte ik een vegetarische paella. Met een paar kleine aanpassingen heb je gelijk een andere smaak te pakken. Leuk om ook eens maken! Bij dat recept geef ik nog wat extra tips voor het gebruik van andere ingrediënten, de moeite waard om even te lezen.