Het simpelste brood dat er is maar zó waanzinnig lekker. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!
Hoeveelheid: 1brood
Ingrediënten:
125grvolkorenmeel
125grtarwebloem
210grvolle yoghurt
50gr(volle) melk
5grzout
4grbaksoda
Extra benodigdheden:
scherp mes
tarwebloem en/of rijstmeel
bakplaat of (spring)vorm
1velbakpapier
Aan de slag:
Voeg tarwebloem, volkorenmeel, zout en basoda bij elkaar in een kom en meng goed. Roer dan de yoghurt en melk erbij en kneed snel tot een net samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang want het deeg moet zo snel mogelijk de oven in. De luchtige structuur zorgt ook voor een fluffy brood en dat is precies wat je wilt hebben.
Stort het deeg op een met bloem en/of rijstemeel bestooid werkvlak, vorm tot een bol en rol snel door het bloemmengel zodat het aan alle zijden bedekt is. Plat deeg iets af en snij met een scherp mes een kruis in de bovenzijde. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat of plaats in een eveneens met bakpapier beklede (spring)vorm. Plaats het deeg in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 35-40 gaar en goudbruin.
Neem het Iers sodabrood uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Serveer er (gezouten) boter, oude geitenkaas en een lekker met (pompoen)soepje bij en je hebt een heerlijke maaltijd.Eet smakelijk
Tips:
Iers sodabrood is vers het lekkerst. Heb je nog wat over piep dat de volgende dag dan even op in een warme oven en je hebt weer een heerlijk broodje.
De yoghurt en melk kan je ook vervangen door karnemelk. Karnemelk is natter/dunner dan de combi yoghurt/melk dus waarschijnlijk heb je dan iets minder nodig. Omdat ik karnemelk niet standaard in huis heb werk ik graag met deze combi.
Zelf gebruik ik graag tarwebloem en volkorenmeel maar je kan natuurlijk ook alleen tarwebloem gebruiken. Of voeg wat haver- of roggemeel toe. Noten, zaden en pitten smaken ook heel goed in het brood.