Bakken met kinderen is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.
Hoeveelheid: 1chocoladetaart ø 16cm
Ingrediënten:
Voor de chocoladetaart:
80gr(fijne) suiker, voor het papje
60grcacaopoeder, voor het papje
50mlwater, voor het papje
170grbloem
1kleine theelepelbakpoeder
snufzout
135grroomboter, gesmolten
160grsuiker
2eieren
50grmelk
Voor de vulling, ganache en garnering:
frambozenjam
50grpure chocolade
50 gr slagroom
witte chocolade
Benodigdheden:
3beslagkommen
1springvorm ø 16cm, ingevet en licht bestoven met bloem
mixer, pan, spatels,
Aan de slag:
Maken van de ganache:
Breek de chocolade in stukken en leg in een kom.
Verwarm in een pannetje de slagroom tot het bijna kookt en giet dan over de chocolade. Roer met een spatel tot de chocolade helemaal is opgelost. Laat tenminste een paar uur opstijven (buiten de koelkast) maar 24 uur is beter.
Bakken van de taart:
Meng in kom 1 de suiker, cacaopoeder en water tot een papje. Zeef in de kom 2 de bloem, bakpoeder en zout bij elkaar. Zet beide kommen opzij.
Smelt in een pannetje de boter. Het hoeft niet heel warm te worden, slechts te smelten.
Weeg in kom 3 de suiker af en schenk daar de boter bij. Voeg dan al mixend één voor één de eieren toe en mix tot een gladde massa. Mix in gedeelten en afwisselend de melk en het bloemmengsel erdoor en mix tot slot het cacaopapje door het beslag.
Giet het beslag in de springvorm en plaat in het midden van een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak de chocoladetaart in 75-90 minuten gaar. Laat de taart 20 minuten in de vorm zitten en plaats dan op een taartrooster om helemaal af te koelen.Tip: controleer met een prikker of de binnenkant van de taart droog is.
Vullen en garneren van de chocoladetaart:
Eenmaal afgekoeld snij je de taart horizontaal in 3 lagen, besmeer 2 lagen heel royaal met frambozenjam en bouw de taart weer op. Bij mij was de bovenzijde als een soort vulkaan opengebarsten. Het opengebarste deel besmeerde ik ook royaal met jam. Besmeer de bovenzijde met ganache. Naar keuze kan je de zijkant ook insmeren.
Decoreer met witte chocoladerasp en serveer bij de koffie of thee. De chocoladetaart is goed voor 6-8 punten.Eet smakelijk!
Tips:
Zorg dat je allebei het Kinderbakboek op het aanrecht hebt liggen. Laat de kinderen voorlezen wat de stappen zijn en lees mee. Vertel tijdens het bakken voluit over de tips, trucs en handigheidjes die je zelf in al die jaren hebt geleerd. Zo leren ze het bakken echt van jou. Ik legde bijvoorbeeld uit wat het verschil is tussen basterdsuiker en kristalsuiker en gaf tips over het gebruik van een deegroller.
N.B: Deze chocoladetaart is gemaakt met een deel van het recept voor zebra tulband op pagina 36/37. In plaats van 2 soort beslag te maken gebruikten wij uitsluitend het chocoladebeslag en bakten een ronde taart in plaats van een tulband. Zo leerde ik haar gelijk hoe ze met een (deel) van een bestaand recept haar eigen recept kan maken.