Doe alle ingrediënten met uitzondering van de boter in een kom en kneed in ongeveer 6 minuten tot een soepel deeg. Kneed dan stukje voor stukje de boter door het deeg en kneed tot het deeg goed is. Je kunt dan een vliesje van het deeg maken dat niet snel scheurt.
Tip: Het kneden kan je naar keuze met de hand of machinaal doen. Gebruik echter nooit een handmixer want daar is het deeg echt te zwaar voor.
Vet de werkbank licht in met olie en stort het deeg erop. Rol uit tot een lap van 35x45 cm. Verdeel de helft van de tapenade over het deeg maar laat aan de onderzijde (lange kant) tenminste 1 cm vrij. Verdeel de serrano ham erover en bestrijk met de overgebleven helft van de tapenade. Beleg met de rucola en strooi tenslotte de geraspte Parmezaanse kaas erover. Rol het deeg vanaf de bovenzijde (lange kant) strak op. Rol de deegrol nog even goed heen om weer om de naad goed vast te laten plakken.
Snij de uiteinden eraf en verdeel in 12 stukken. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleden bakplaat, dek af met een theedoek en laat nog eens 45-60 minuten rijzen tot het deeg bijna in volume is verdubbeld.
Tip: Leg de broodjes niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat ze aan elkaar vast gaan zitten. Een breekbrood is ook leuk maar is nu niet de bedoeling.
Neem de broodjes uit de oven, laat iets afkoelen en serveer bij de lunch, een kop soep of eet ze als snack tussendoor.
Eet smakelijk!
Bron: https://overetengesproken.nl/broodjes-met-tapenade-serranoham-en-kaas/