Knapperige en crunchy pizzabodems maken zonder te kneden? Met dit recept maak jij voortaan thuis de allerlekkerste pizza’s.
Hoeveelheid: 1grote of 2 kleine pizzabodems
Ingrediënten:
Voor de pizzabodems:
250grbloem
25grpastabloem of semolina
5grzout
½grinstant gist
100grdesemstarter
160-165grwater, handwarm
25grolijfolie
Extra benodigdheden:
pizzasaus, bijvoorbeeld tomatensaus of pesto
pastabloem om te bestuiven
bakblik of pizzasteen
Aan de slag:
Voeg bloem, pastabloem, zout en gist samen in een ruime kom en meng door elkaar. Voeg de desem toe, giet het water en de olijfolie erbij en kneed of roer tot een deeg. Een samenhangend deeg is voldoende, het ontwikkelen van het deeg en de gluten gebeurt tijdens de lange rijs in de koelkast. Dek de kom af met plasticfolie en plaats in de koelkast voor tenminste 24 uur. Ik heb het ook al eens ruim 36 uur in de koelkast gehad en dat ging ook perfect.
Neem het deeg uit de koelkast, stort op het werkblad en vouw een aantal malen over zichzelf heen. Neem hiervoor de bovenkant van het deeg, rek uit en vouw naar de onderzijde. Doe hetzelfde met de onderkant en vouw dat naar boven. Idem dito met de zijkanten. Terwijl je dit doet voel je de spanning in het deeg komen. Vouw nu de randen van het deeg een aantal malen naar het midden zodat er een bal ontstaat. Keer om en breng tot slot nog even op spanning.Tip: In de video van Patrick Ryan zie je vanaf 3:40 minuten hoe het vouwen en vormen in z’n werk gaat.
Voor twee pizza's verdeel je het deeg in twee stukken, bol beide stukken netjes op, bestuif met wat bloem en leg op een met bloem bestoven bakplaat. Dek af met een schone theedoek en laat voor ongeveer 1-1½ uur rusten op kamertemperatuur.Tip: Verwarm ondertussen de oven voor op 240ºC conventionele warmte of 220ºC hete lucht. Heb je een pizzasteen plaats die dan op het rooster en verwarm mee. Heb je geen pizzasteen plaats dan de bakplaat ondersteboven in de oven en warm mee. De omgekeerde bakplaat vormt een prima ondergrond om je pizzabodem op te bakken. Een pizzasteen heeft flink wat tijd nodig om door en door heet te worden, hou daar met voorverwarmen dus rekening mee. Zelf ben ik inmiddels fan van de omgekeerde bakplaat. Werkt echt fantastisch!
Strooi wat pastabloem op het werkblad, leg er een deegbol op en druk dat met je vingertoppen plat. Vorm een mooie rand en werk daarna uit het midden verder. Gebruik beide handen om de pizzabodem steeds verder te stretchen. Leg de pizzabodem naar keuze op een met pastabloem bestrooide houten plank of op een stuk bakpapier. De houten plank gebruik je als schieter om de pizza op de bakplaat te laten glijden, het bakpapier bak je mee.
Besmeer de pizzabodem met een saus naar keuze, bijvoorbeeld tomatensaus of pesto, en bak gedurende een kleine 10 minuten in de hete oven. Terwijl de 1e pizza in de oven ligt maak je de tweede pizza en bak die op dezelfde wijze af. Laat de pizzabodems afkoelen en bewaar goed verpakt tot later gebruik.Eet smakelijk!
Tips:
Je kan natuurlijk ook de stap van het voorbakken overslaan en de pizza gelijk van een topping voorzien.
De pizzabodems voorbakken zonder saus kan ook. De bodem zal dan waarschijnlijk luchtbellen blazen. Wil je dat voorkomen prik dan met een vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht kan ontsnappen.