Zachte witvis met een smaakvolle peterseliepuree, peterselie olie en een frisse vinaigrette.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
250grwijting
450grkruimige aardappels, geschild
10grkrulpeterselie
75mlolijfolie
35grroomboter
1lente-ui
1theelepeldijonmosterd
3theelepelscitroensap, plus extra naar smaak
citroenrasp, naar smaak
boter, olie om de vis in te bakken
zout, peper
Extra benodigdheden:
theezeefje
hakmolentje van een staafmixer
aardappelstamper
Aan de slag:
Voor de peterselie olie en puree:
Pluk de blaadjes van het bosje peterselie en leg de steeltjes apart
Breng in een pan wat water en zout aan de kook en plaats een kom met koud water onder handbereik. Blancheer de peterseliesteeltjes gedurende 30 seconden in het kokende en schep direct over in het koude water. Door het koude water koelen de steeltjes snel af en stopt het kookproces. Bewaar het kookvocht.
Neem de peterseliesteeltjes uit het koude water, knijp goed uit en doe in een hakmolentje van een staafmixer. Voeg de olijfolie toe en mix tot een gladde, groene olie. Giet de olie een paar keer door een fijn theezeefje en vang op in een kommetje. Schep de peterselie puree steeds in een apart kommetje voor later gebruik.Tip: Draai de olie niet langer dan nodig is om de peterselie heel fijn te hakken. Draai je oonnodig lang dan loop je het risico dat de peterselie wat bitter wordt.
Voor de garnering en vinaigrette:
Roer een sausje van de mosterd, 2 theelepels citroensap en de peterselie olie. Proef en breng op smaak met zout, peper eventuel wat extra citroensap. De vinaigrette moet lekker fris van smaak worden.
Snij de lente-ui en peterselie blaadjes fijn.
Voor de peterseliestamp:
Snij de aardappels klein, kook gaar, giet af en laat even droog stomen.
Stamp de aardappels met een stamper fijn en voeg de boter, geraspte citroenschil, 1 theelepel citroensap en een deel van de peterselie puree toe. Stamp goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra peterseliepuree en citroensap.
Voor de wijting en opmaak:
Verhit wat boter samen met wat olijfolie in een koekenpan. Dep de vis goed droog, bestrooi met zout en peper en bak gaar en bruin.
Schep de peterseliestamp op de borden, leg er een stuk vis op en garneer met de lent-ui, peterselie en vinaigrette.Eet smakelijk!
Tips:
Wijting heeft lekker stevig visvlees. Mocht je geen wijting kunnen vinden gebruik dan gewoon een lekker stukje kabeljauw. Let bij het kopen van vis op het blauwe MSC keurmerk, zo weet je zeker dat je duurzaam gevangen vis eet. Wijting koop je vooral bij de visspecialist en daar wordt nog weinig gewerkt met MSC en ASC keurmerken. Check vooraf even de viswijzer zodat je weet wat de kenmerken zijn van verantwoorde wijting. Lees voor meer informatie over de viswijzer en de MSC en ASC keurmerken mijn blogpost over duurzame vis.
Voor extra zero waste schil je de aardappels lekker dik en bak je van de schillen chips. Meng hiervoor de schillen met wat olijfolie, bestrooi met zout en verspreidt over een bakplaat. Bak in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven goudbruin en krokant. Let op: bak ze niet te lang en eet ze krakend vers anders kunnen ze een licht bittere nasmaak krijgen. Eventueel kan je de schillen ook frituren.