Zoete aardappelfrietjes, oesterzwamshoarma, frisse salade en afgetopt met een heelijke srirachasaus. Deze kapsalon wil je proeven!
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
500grzoete aardappel
500groesterzwammen
shoarmakruiden, naar smaak
mayonaise
tabasco srirachasaus
Rotterdamsche Oude kaas, 36 weken oud
gerookt paprikapoeder
gemengde sla
tomaat
komkommer
olijfolie
Extra benodigdheden:
gietijzeren ovenschaal
bakplaat, bekleed met bakppapier
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 210ºC hete lucht. Plaats het rooster net boven het midden met een gietijzeren schaal erop zodat de schaal door en door (loei)heet kan worden.
Snij of scheur de oesterzwammen in de lengte in reepjes. Doe alles in een schaal, bestrooi met shoarmakruiden, voeg een scheut olijfolie toe en hussel door elkaar. Dek af en zet opzij.Tip: Hou er bij het snijden/scheuren van de oesterzwammen rekening mee dat de reepjes flink slinken.
Schil de zoete aardappel en snij in dunne frietjes. Spoel de frietjes met ruim koud water, laat goed uitlekken en dep tot slot helemaal droog. Leg de frietjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met gerookt paprikapoeder en drizzle er wat olijfolie over. Hussel goed door elkaar zodat elk frietje volledig bedekt is. Verdeel zodanig over de bakplaat dat de frietjes elkaar niet raken.
Plaats de bakplaat in de onderste richel en neem de hete gietijzeren schaal uit de oven. Vul de schaal met de oesterzwammen, hoor hoe ze gelijk al worden aangebraden, schep een keer om en plaats terug op het rooster in de oven. Bak de frietjes en shoarma in 35-45 minuten. Schep regelmatig de shoarma om zodat de reepjes rondom drogen en mooi bruin kleuren. Met het openen van de ovendeur laat je het vocht uit de oven ontsnappen, daar worden zowel de frietjes als de shoarma lekkerder van. Hussel ook af en toe de frietjes door elkaar.Tip: Afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de oesterzwammen en het formaat van de schaal zal je meer of minder tijd nodig hebben om de vega shoarma te maken. Als ik deze kapsalon voor mij alleen maak is de shoarma al met een minuut of 25 klaar. Voor twee personen is de schaal voller en duurt het langer eer alles klaar is. Ook zit er verschil in de hoeveelheid water die de oesterzwammen bevatten.
Meng in een schaaltje wat mayonaise met Tabasco sriracha zodat je een lekker pittige saus krijgt.
Als de shoarma en de frietjes klaar zijn leg ze in een schaal, schep de shoarma erop en top af met vers geraspte Rottredamsche Oude. De kaas zal door de warmte van de shoarma heel zachtjes smelten. Maak de vegetarische kapsalon af met een handje sla, wat komkommer en tomaatjes. Serveer direct en geef er het schaaltje sriracha saus bij.Eet smakelijk!
Tips:
Koop goede oesterzwammen, dat komt de smaak echt ten goede. De oesterzwammen van Rotterzwam bijvoorbeeld zijn beduidend vleziger en smaakvoller dan degene die ik in de supermarkt koop. Bij het bereiden houd ik ook meer shoarma over omdat de zwammen minder slinken. Ik rijd er graag een stukje voor om. Bestellen via Rechtstreex kan natuurlijk ook.
Zoete aardappel frietjes worden in de oven doorgaans niet zo krokant als traditionele frietjes. Ik vind dat totaal geen probleem. In combinatie met de shoarma en sriracha saus is de smaak zo lekker dat je het krokante totaal niet mist.