Gevuld met rode paprika, ui, kaas en oregano: super smaakvol en luchtig. Perfect voor de jaarwisseling maar ook lekker bij een borrel.
Snij vlak voor het einde van de rijstijd de paprika en ui in kleine blokjes en schep samen met de oregano en geraspte kaas door het gerezen beslag. Laat het beslag nog een kwartier rijzen.
Doe de olie in de pan en verwarm tot 180ºC. Zodra de olie op temperatuur is bak je een eerste test-oliebol. Neem met de ijstang een portie beslag uit de kom, strijk goed af zodat er zo min mogelijk losse uitsteeksels aan de oliebol komen en knijp het beslag uit de tang in de olie. Bak gedurende een aantal minuten tot de oliebol gaar en goudbruin is. Breek de bol doormidden en controleer op gaarheid. Afhankelijk van het resultaat weet je of de baktijd goed is of dat je iets langer nodig hebt.
Bak de rest van de oliebollen per 4 of 5 tegelijk. Bak vooral niet meer oliebollen tegelijk want dan koelt de olie teveel af en schroeit de buitenkant niet snel genoeg dicht. Schep de oliebollen na het bakken met een frituurschep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Draai en verplaats ze steeds naar een schoon stukje keukenpapier om zoveel mogelijk vet uit e oliebollen te laten lekken.
Eet smakelijk!
Het beslag vond ik iets aan de dunne kant. Voor 375 gr bier had ik iets meer dan 1 blikje nodig. Een volgende keer gebruik ik gewoon 1 blikje, lijkt me voldoende en hou ik ook geen aangebroken blikje over.
Hoewel zonnebloemolie veel wordt gebruikt om te frituren ben ik er geen fan van. Het ruikt/stinkt veel meer dan koolzaadolie. Koolzaadolie (variant bak & braad) van Brassica is veruit mijn favoriet om in te frituren. Hoog rookpunt, geurarm en een hoge verhouding enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Zo frituur ik met een gerust hart.
Bron: https://overetengesproken.nl/hartige-oliebollen/