Tongstrelend gerecht van zachte scholfilet in een volle botersaus met witte wijn en Noilly Prat. Heerlijk!
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
2scholfilets
visbouillon
zeekraal
zout
Voor de beurre blanc:
1sjalotje, fijngehakt
2peperkorrels, gekneusd
100mlvisbouillon
100mldroge witte wijn
50mlNoilly Prat
200mlslagroom
35gramkoude boter, in blokjes
zout en peper
Extra benodigdheden:
cocktailprikkers
ovenbestendige pan
Aan de slag:
Voor de beurre blanc:
Breng de visbouillon, wijn, Nouilly Prat, peperkorrels en fijngehakte sjalot samen aan de kook. Laat rustig inkoken tot ⅓ van de hoeveelheid.
Giet de saus door een zeef en voeg al roerend de slagroom toe. Laat opnieuw zachtjes inkoken, ditmaal tot de helft van het volume.
Breng op smaak met zout en peper en klop de klontjes koude boter door de saus. Doe dit één voor één en met een garde. Houd de beurre blanc op een heel zacht pitje warm.
Voor de scholrolletjes:
Was de scholfilets, dep goed droog en snij beide filets in de lengte doormidden. Volg daarbij de natuurlijke lijn in de filet. Controleer op graatjes, rol de filets op en zet vast met een prikker.Tip: eventueel kan je de scholfilets licht met zout bestrooien voordat je ze oprolt. Ik laat dat meestal achterwege.
Giet een laagje bouillon (± 1 cm hoog) in de pan, plaatst de scholrolletjes erin, sluit de pan met de deksel en plaats in een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven. Gaar de scholrolletjes in 30-40 minuten.
Spoel ondertussen de zeekraal af met koud water en dep goed droog. Kort voor het serveren blancheer of stoom je de zeekraal enkele minuten of zet de zeekraal een minuutje aan in een koekenpan met een klein klontje boter. Zorg ervoor dat de zeekraal z’n bite niet verliest.
Schenk wat beurre blanc in een schaal, zet de scholletjes erin en garneer met de zeekraal.Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van zeekraal kan je ook prima lamsoor gebruiken. Roerbak de lamsoor een paar minuten in een beetje boter.
Geef de beurre blanc eens een frisse twist door wat citroensap en -zeste toe te voegen. Echt heel lekker!