Brosse roomboter koek, karamelvulling die op fudge lijkt en een royale laag chocolade. Met dit recept maak jij deze koek zelf!
Hoeveelheid: 12punten
Ingrediënten:
Voor de koek:
45grkristalsuiker
90grkoude roomboter, in stukken
90grbloem
45grzelfrijzend bakmeel
ruime snuf zout
Voor de karamelvulling:
1blikje gecondenseerde melk
40grroomboter
30grkristalsuiker
1theelepel vanillepasta, Nielsen-Massey
meer dan ruime snuf zout
Voor de topping:
175grpure chocolade, in stukjes
optioneel: witte chocolade ter garnering
Extra benodigdheden:
bakblik 33x11 cm
vel bakpapier
Aan de slag:
Verkreukel het vel bakpapier, strijk glad en bekleed er het bakblik mee. Door het papier eerst te verkreukelen vormt het zich makkelijker in de bakvorm.
Voeg alle ingrediënten voor de koek bij elkaar en wrijf de boter tussen je vingers door de droge ingrediënten tot een mooi kruimeldeeg. Kneed nog even kort door en stort het deeg dan in de bakvorm, druk gelijkmatig uit tot een gladde koek en laat gedurende 30 minuten rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en bak de koek in een op 160ºC conventioneel voorverwarmde oven in ± 30 minuten gaar en zacht lichtbruin. Til de koek met bakpapier en al uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster.
Terwijl de koek staat af te koelen doe je de roomboter en de suiker voor de karamelvulling in een pannetje en laat rustig smelten en oplossen. Zodra de suiker is opgelost voeg je de gecondenseerde melk, vanillepasta en een ruime snuf zout toe en breng je het geheel zachtjes aan de kook. Al roerende laat je dit gedurende een minuut of tien zachtjes koken. Langzaam wordt de kleur iets donkerder en wordt de massa dikker. Als de massa dik genoeg is neem je de pan van de pit en laat de karamelvulling iets afkoelen.
Plaats de afgekoelde koek terug in de bakvorm en verdeel de iets afgekoelde karamelvulling gelijkmatig over de koek. Het verdelen en gladstrijken van de vulling gaat het makkelijkst met een licht vochtig klein paletmesje. De bolle kant van een lepel gaat overigens ook prima. Zodra de vulling voldoende is afgekoeld plaats je de koek in de koelkast om verder op te stijven. Of als je de tijd hebt laat je de koek gedurende een nacht in een kast staan. Zo stijft de karamel ook voldoende op.
Smelt ⅔ de pure chocolade au bain marie. Wanneer de chocolade goed gesmolten is en mooi glanst haal je de schaal van de warmtebron en voeg je de resterende chocolade toe. Roer rustig door tot alle chocolade is gesmolten. Laat de chocolade nog iets afkoelen en giet dan op de karamelvulling. Begin in het midden en laat rustig uitvloeien naar de randen.Tip: Voor een mooi patroon kan je wat witte chocolade au bain marie smelten en daar in de lengte vier strepen witte chocolade mee aanbrengen. Haal vervolgens in breedte een satéprikker door de chocolade en je millionaire's shortbread ziet er waanzinnig mooi uit. Laat de chocolade in de koelkast volledig opstijven.
Snij in punten en serveer bij de koffie of thee.Eet smakelijk!
Tips:
Vanillepasta is verkrijgbaar bij de betere kookwinkel maar je kan het ook vervangen door het merg van 1 vanillepeul. Heb je het niet in huis of vind je het te duur kan je het ook weglaten. Vanillepasta is niet strikt noodzakelijk, wel extra lekker!