Geroosterde aubergine met feta, tahina en citroenrasp - Verrassend gerecht dat een ware smaakexplosie geeft. Makkelijk te maken, dit wil je vaker!
Geroosterde aubergine met feta, tahina en citroenrasp
Verrassend gerecht dat een ware smaakexplosie geeft. Makkelijk te maken, dit wil je vaker!
Hoeveelheid: 2 à 4 personen
Ingrediënten
  • 2 aubergines, gewassen en gedroogd
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • handje blanke amandelen
  • 4 eetlepels tahin
  • rasp en sap van ½ citroen
  • 50-75 gr feta
  • paar takjes krulpeterselie
  • paar takjes koriander
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • klein teentje knoflook, geperst
  • paprikapoeder
  • olijfolie
  • zout
Aan de slag
  1. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak daarin de amandelen goudbruin. Schep uit de pan, laat afkoelen en hak in grove stukken.
  2. Meng de ras el hanout met de knoflook, wat olijfolie en lekker wat zout tot een smaakvolle marinade. Gebruik ongeveer 2-3 eetlepels olie.
  3. Snij de aubergines in de lengte in dunne plakken en besmeer aan beide zeiden met de ras el hanout-marinade. Leg de plakken op een bakplaat en rooster in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten. Neem de aubergine uit de oven en laat afkoelen.
  4. Terwijl de aubergine ik de oven staat maak je de tahina-dressing. Meng hiervoor de tahin met 4-8 eetlepels kokend water, het citroensap en een lekkere scheut olijfolie. Proef en breng op smaak met zout.

    Tip: gebruik echt kokend water want met koud water klontert de tahina onherroepelijk en krijg je geen mooie dressing.

  5. Hak de peterselie en koriander fijn en snij de blaadjes basilicum in dunne reepjes.

  6. Leg de plakken aubergine op borden/schalen, verdeel er lekker wat tahina-dressing over, brokkel de feta erover en bestrooi met de amandelen, verse kruiden en citroenrasp. Tot slot drizzle je er nog wat olijfolie over en bestrooi het geheel met wat paprikapoeder.

    Eet smakelijk!

Tips

In het originele recept wordt pul biber in plaats van paprikapoeder gebruikt, Turkse kaas in plaats van feta en er wordt nog wat verse oregano over het gerecht gestrooid. Die drie dingen had ik helaas niet in huis. Was het erg? Nee, absoluut niet. Bovenstaand recept was zo lekker dat ik het een volgende keer precies zo maak en niet volgens het origineel.