Zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo - Heerlijke kruiden zuurkool met rösti, paprika en chorizo in plaats van gestampte aardappels en rookworst.
Zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo

Heerlijke kruiden zuurkool met rösti, paprika en chorizo in plaats van gestampte aardappels en rookworst.

Hoeveelheid: 2 personen
Ingrediënten
 • 500 gr kruiden zuurkool
 • 400 gr iets kruimige aardappels
 • 1 flinke rode paprika
 • 2 uien
 • 100 gr chorizo
 • chilipoeder
 • paprikapoeder
 • amandelschaafsel
 • olijfolie, roomboter
Aan de slag
 1. Schil de uien, snij doormidden en snij in partjes/wedges. Smelt wat roomboter in een koekenpan en laat de uien rustig karameliseren terwijl je met de rest van de zuurkoolschotel aan de slag gaat. De uien hoeven overigens niet perfect gekarameliseerd te worden hoor want het gaat straks toch door het paprika-mengsel. Het gat erom dat ze net even wat meer smaak krijgen dan bij standaard fruiten het geval is.
 2. Schil de aardappels, spoel af en rasp op een grove rasp tot rösti. Giet wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de rösti in enkele minuten voorzichtig aan. Zodra het iets begint te kleuren en begint te plakken neem je de pan van de pit, knijp de zuurkool uit en schep door de rösti. Breng op smaak met wat paprika- en chilipoeder.

  Tip: in het originele recept garen ze de rösti niet voor maar ik vind de aardappels net even iets lekkerder als ze ietsje zijn voorgegaard. Naar keuze kan je dus ook rauwe aardappel door de uitgeknepen zuurkool mengen.

 3. Was de appel en snij, met schil en al, in kleine blokjes en schep door het zuurkoolmengsel. Schep het zuurkoolmengsel in een ovenschaal en plaats in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak gedurende 20-25 minuten.

 4. Snij ondertussen de chorizo in blokjes en de paprika in reepjes. Bak de chorizo uit, giet het meeste vrijgekomen vet af en voeg de paprika toe. Roerbak de paprika tot ze zacht is, voeg de uien bij het mengsel en zet apart.
 5. Als de zuurkool 20-25 minuten in de oven heeft gestaan verdeel je het paprikamengsel erover, bestrooi rijkelijk met amandelschaafsel en plaats terug in de oven. Ongeveer 10 minuten later is de amandelschaafsel goudbruin en de zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo klaar. Serveer direct.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. Ik gebruik in dit recept normale chorizo, voor een vegan versie kies je voor chorizo worstjes van seitan.
 2. De zuurkoolschotel is ook heel goed van tevoren te bereiden. Dek af met zilverfolie en warm op in een op 150ºC conventioneel voorverwarmde oven.