Ouderwetse lekkere koekjes met geschaafde amandelen en greinsuiker. Simpel te maken, leuk om te presenteren.
Hoeveelheid: 16Jan Hagels
Ingrediënten:
75grbloem, plus extra
75grzelfrijzend bakmeel
100grkoude roomboter
50grlichtbruine basterdsuiker
1ei, losgeklopt
1ruime theelepel kaneel
ruime snuf zout
30grgreinsuiker
15gramandelschaafsel
Aan de slag:
Doe de bloem. het bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de kaneel bij elkaar in een kom en meng door elkaar. Snij de boter in kleine stukjes bij de droge ingrediënten en wrijf tussen je vingers tot een mooi kruimeldeeg waarin je geen stukjes boter meer ziet. Naar keuze kneed je het geheel nu gelijk tot een mooi deeg maar je kan ook wat ei toevoegen om een wat soepeler deeg te krijgen. Ik voeg meestal wat ei toe omdat ik dat makkelijk vind werken. Voeg ½ tot 1 eetlepel ei toe en kneed snel tot een deeg. Leg het deeg 15-20 minuten te rusten in de koelkast maar als je haast hebt kan je dat ook overslaan.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol daarop het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 à 4 mm dik. Probeer een mooie rechthoekige lap te maken zodat je straks zo min mogelijk snijverlies hebt.
Tip: Bestuif de deeglap tussentijds opnieuw met wat bloem zodat het niet aan de deegroller blijft plakken.
Leg de deeglap op een beboterd of met teflonfolie of bakpapier bekleed bakblik, bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met het amandelschaafsel en de greinsuiker. Druk de amandelen en de suiker lichtjes in het deeg en schuif de bakplaat in een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak de Jan Hagel koekjes in 20-25 minuten gaar en mooi bruin.
Haal de bakplaat uit de oven en snij de koek in kleine koekjes van 4x8 cm, leg op een taartrooster en laat afkoelen. Bewaar de koekjes in een trommel of glazenpot.Eet smakelijk!
Tips:
Heb je geen greinsuiker in huis dan kan je eventueel suikerklontjes fijn slaan met een deegroller of bestrooi de Jan Hagels desnoods met kristalsuiker.