4.67 van 3 stemmen
Muhammara met zwarte knoflook - Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van walnootolie en verse tijm.
Muhammara met zwarte knoflook

Libanees smeersel van geroosterde paprika en walnoten. Extra lekker recept door het gebruik van zwarte knoflook, walnootolie en verse tijm.

Hoeveelheid: 1 schaaltje
Ingrediënten
  • 3 puntpaprika’s
  • 30 gr walnoten
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 theelepels dikke balsamicoazijn
  • 1 theelepel walnootolie
  • 1 à 2 tenen zwarte knoflook
  • ½ theelepel komijnzaadjes
  • paar takjes verse tijm
  • chilipoeder of chilivlokken
  • olijfolie
  • zout
Aan de slag
  1. Was de paprika’s, wrijf licht in met olijfolie en leg in een ovenschaal. Zet de schaal met de paprika’s in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven en rooster de paprika’s gedurende 30 minuten. Keer tussentijds de paprika een paar keer zodat ze rondom blakeren.

  2. Rooster ondertussen de komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze lekker ruiken, laat afkoelen en stamp in een vijzel tot poeder.

  3. Haal de paprika’s uit de oven, leg ze direct in een schaal en dek af met plasticfolie. Na 15 minuten haal je de paprika’s uit de schaal en verwijder je het steeltje, het velletje en de zaden. Leg de schoongemaakte paprika in een zeef of vergiet om uit te lekken.

  4. Maal de walnoten in het hakmolentje van een staafmixer fijn en doe over in een schaal.

  5. Ris de blaadje van de takjes tijm en voeg samen met de tomatenpuree, walnootolie en komijnpoeder bij de gemalen walnoten en schep door elkaar.

  6. Snij de zwarte knoflook fijn en roer door de balsamicoazijn. De knoflook is erg plakkerig dus roer goed om de stukjes los te maken.

  7. Snij de goed uitgelekte paprika’s in kleine stukjes en schep samen met de zwarte knoflook en balsamicoazijn door het walnotenmengsel. Breng op smaak met wat zout en chilipoeder of chilivlokken.

  8. Serveer de muhammara met vers (Turks) brood of toastjes.

    Eet smakelijk!

Tips

Gebruik het liefst goede tomatenpuree. Het kost een paar dubbeltjes meer maar je proeft het dubbel en dwars terug. Ik gebruik graag de tubes doppio concentrato di pomodoro van Mutti. Echt superlekker en na opening 20 dagen houdbaar in de koelkast.