Gekonfijte sinaasappelschilletjes - Heerlijk om zo te eten, in chocolade te dippen of te gebruiken in brood, gebak en desserts.
Gekonfijte sinaasappelschilletjes

Zoete lekkernij van sinaasappelschilletjes. Heerlijk om zo te eten, in chocolade te dippen of te gebruiken in brood, gebak en desserts.

Hoeveelheid: 1 portie
Ingrediënten
 • biologische sinaasappels
 • suiker
 • water
 • zout
Aan de slag
 1. Was de sinaasappels, maak ze goed droog en snij er met een scherp mes de schillen vanaf. Het wit is bitter van smaak en dat vind ik minder lekker en snij het dus zoveel mogelijk weg. Leg hiervoor de schillen plat op een snijplank en snij met het mes bijna plat op de schillen het wit eraf en snij de oranje schillen vervolgens in reepjes.
 2. Doe de gesneden sinaasappelschil in een pannetje. Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat en strooi er wat zout bij. Breng het geheel aan de kook, laat 1 minuut doorkoken en giet dan af. Spoel de schilletjes goed met koud water om het zout te verwijderen.
 3. Afhankelijk van hoeveel siroop je wilt overhouden giet je meer of minder water in een pannetje en voeg suiker toe. De hoeveelheid suiker die ik gebruik is ⅔ van de hoeveelheid water. Gebruik je 300ml water dan voeg je dus 200 gr suiker toe.
Klassieke methode:
 1. Breng het water met de suiker aan de kook en laat de suiker volledig oplossen. Haal de pan van de pit, voeg de schilletjes toe en doe de deksel op de pan. Laat dit mengsel gedurende 24 uur staan.
 2. De volgende dag schep je de schilletjes uit de siroop, breng aan de kook, laat even doorkoken, haal de pan van de pit en doe de schilletjes weer terug. Doe de deksel op de pan en laat nog eens 24 uur staan.
 3. Herhaal de voorgaande stap nog één keer.
 4. De gekonfijte sinaasappelschilletjes zijn nu klaar voor gebruik. Bewaar de sinaaspappelschilletjes in de siroop in een goed afgesloten pot.

Snelle methode:
 1. Breng het water aan de kook, laat de suiker helemaal oplossen en voeg dan de schilletjes toe. Laat de schilletjes gedurende tenminste 1-1½ uur koken. De schilletjes zijn dan glazig/bijna doorzichtig geworden en is de siroop flink ingedikt.

  Tip: Hou tijdens het koken de siroop in de gaten. Als die teveel indikt voeg je wat extra water toe.

 2. De gekonfijte sinaasappelschilletjes zijn nu klaar voor gebruik.

Afwerking:
 1. Neem wat schilletjes uit de siroop en leg ze los van elkaar op een vel bakpapier te drogen. Als ze bijna droog zijn maar nog net een beetje plakkerig rol je ze door de suiker. Eventueel kan je ze ook nog in wat gesmolten chocolade dopen.

 2. Serveer de gesuikerde sinaasappelschilletjes bij de koffie of thee.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. Door de hoeveelheid suiker zijn de sinaasappelschilletjes lang houdbaar. Bewaar ze niet in de koelkast want dan gaat de siroop kristalliseren! Bij de snelle methode gebeurt sneller omdat daarbij de siroop flink indikt en het suikergehalte dus hoger is.
 2. Is de siroop toch gekristalliseerd? Warm het de pot dan voorzichtig op zodat de suiker opnieuw kan oplossen.