Chocolade meringue met hazelnoot en frambozenroom - De perfecte afsluiter van een gezellige etentje.
Chocolade meringue met hazelnoot en frambozenroom
De perfecte afsluiter van een gezellige etentje.
Hoeveelheid: 8 desserts
Ingrediënten
Voor de meringues:
 • 2 eiwitten
 • 50 gr kristalsuiker
 • 50 gr gezeefde poedersuiker
 • 1 theelepel citroensap
 • 1 theelepel gezeefd cacaopoeder
 • 50 gr gepelde hazelnoten
Voor de frambozenroom en garnering:
 • 140 gr diepvries frambozen
 • 175 ml slagroom
 • 175 gr mascarpone
 • 20 gr gepelde hazelnoten
 • ± 40 gr suiker
 • 50 gr pure chocolade of kant en klare chocolade decoratie
 • papieren spuitzakje/cornetje
Aan de slag
Voor de meringues:
 1. Rooster alle hazelnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn, laat op een bord iets afkoelen en hak ze fijn. Hou 20 gr apart om vlak voor het op dienen de desserts mee te garneren.
 2. Doe de eiwitten in een goed schoongemaakte en vetvrije kom. Als de kom van binnen vettig is of zeepresten bevat worden de eiwitten niet stijf. Vandaar dat het belangrijk is net voordat je eiwitten gaat kloppen je kom nog eens extra af te wassen. Voeg zodra je begint te kloppen het citroensap er voorzichtig bij.
 3. Zodra de eiwitten goed beginnen te stijven voeg je de helft van de kristalsuiker toe. Klop door tot alle suiker is opgenomen. Voeg daarna de resterende kristalsuiker toe en klop door tot de eiwitten volledig stijf zijn.
 4. Als de eiwitten mooie, glanzende pieken vormen die blijven staan voeg je de helft van de poedersuiker toe, roer even door om de suiker onder het schuim te bedekken (anders kan het flink stuiven!) en klop dan tot de suiker volledig is opgenomen. Voeg tenslotte de overgebleven poedersuiker toe en klop nog even goed door. Je hebt nu een mooi stevig en glanzend schuim.
 5. Schep de cacaopoeder luchtig door het eiwit en schep op het laatst nog 3/4 van de gehakte hazelnoten door het schuim. Schep 8 hoopjes schuim op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er nestjes van. Dat het schuim hier en daar piekt is prima, het hoeven geen strakke en gladde nestjes te worden.
 6. Bestrooi de nestjes met de overgebleven hazelnoot en schuif de bakplaat in een op 100°C conventioneel voorverwarmde oven en laat de meringues in 90 minuten rustig drogen.
 7. Zet aan het einde van de droogtijd de deur van de oven open en laat de meringues op de bakplaat ietsje afkoelen. Haal je ze te snel van de bakplaat dan zijn ze nog niet stevig genoeg en zullen ze breken. Laat ze verder afkoelen op een taartrooster en zodra ze helemaal afgekoeld zijn verpak je ze luchtdicht. Zo blijven ze tot gebruik lekker krokant.
Voor de chocolade decoratie:
 1. Breek de chocolade in blokjes en doe 2/3 in een schaaltje. Verwarm au bain-marie tot de chocolade goed gesmolten en mooi vloeibaar is.
 2. Haal het schaaltje van het pannetje met heet water en doe de overgebleven stukjes chocolade erbij. Roer rustig door tot alles weer mooi glad is.
 3. Giet de chocolade in een (papieren) spuitzakje en spuit op een vel bakpapier mooie decoraties. Dit keer wilde ik mooie ronde decoraties dus tekende ik cirkels van ongeveer ø 8 cm op een vel bakpapier. Draai het bakpapier na het tekenen om en je ziet de lijnen mooi door het papier schijnen. Spuit met het cornetje mooie ‘spinnewebben' over de cirkels en laat opstijven. Om de decoraties goed uit te laten harden leg je het hele vel bakpapier in de koelkast of je haalt heel voorzichtig de decoraties los, legt ze op een bord met steeds een stukje papier tussen de afzonderlijke decoraties en zet het bord in de koelkast.
Voor de frambozenroom:
 1. Laat de frambozen ontdooien, prak met een vork tot moes en breng op smaak met een deel van de suiker.
 2. Klop met een vork de mascarpone los.
 3. Klop de slagroom tot yoghurt dikte, breng op smaak met (een deel van) de overgebleven suiker en klop bijna stijf. Voeg dan de mascarpone toe en klop tot een goed gemengde dikke en stevige room. Schep de room in een schaal, dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 4. Spatel vlak voor het serveren de frambozenmoes door de room. Doe dit een beetje grof zodat er strepen witte room en roze frambozenmoes zichtbaar blijven.
Opmaken van de desserts:
 1. Leg de meringues op dessertbordjes, schep in elke meringue een lekkere dot frambozenroom, garneer met de achtergehouden hazelnoot en maak af met een chocolade decoratie.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. Maak je zelf je chocoladedecoratie let er dan op dat je chocolade gebruikt die na het smelten weer mooi uithard.
  Met de Fin Carré pure chocolade van Lidl heb ik goede ervaringen.
 2. Zo vouw je een spuitzakje of cornetje: