Heerlijke variatie op de Utrechtse sprits. Extra lekker op Sinterklaasavond maar ook op andere dagen een ware traktatie.
Ingrediënten:
1eetlepelkoek- en speculaaskruiden
150grpatentbloem, gezeefd
50grzelfrijzend bakmeel, gezeefd
160grzachte roomboter
30 mlei, losgeklopt (± ½ ei)
75gramlichtbruine basterdsuiker
3grzout
Extra benodigdheden:
spuitzak met gekartelde mond (middelgroot tot groot)
Aan de slag:
Voeg de bloem, het zelfrijzend bakmeel en de koek- en speculaaskruiden bij elkaar en meng goed.
Doe de boter, suiker en zout in een kom en klop zacht en romig. Neem hiervoor de tijd want als de massa niet zacht genoeg is heb je straks een stug beslag dat moeilijk spuitbaar is. Mix echt minstens 10 minuten. De boter is dan vrijwel wit van kleur en de suikerkristallen zijn opgelost.
Voeg al kloppend het halve ei toe en mix tot het volledig is opgenomen.
Zeef de bloem, het bakmeel en de kruiden in gedeelten bij het beslag. Schep onder het deeg en mix kort om alles goed te mengen. Herhaal tot alle bloem op is.
Doe het beslag over in een spuitzak en spuit op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat kransen. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes want tijdens het bakken zakken ze nog wat uit. Plaats de bakplaat in een op 175°C conventioneel voorverwarmde oven en bak de speculaas spritsen in 20 minuten gaar en goudbruin. Leg de koekjes direct op een rooster en laat afkoelen.Eet smakelijk!