https://overetengesproken.nl/blog/wp-content/uploads/2018/12/moscovische-tulband-pin.jpg
Klassieke of moscovische tulband

Heerlijk luchtig gebak met rozijnen en vruchtjes. In dit recept leg ik precies uit hoe jij ook zo’n lekkere tulband bakt.

Hoeveelheid: 1 tulband, 16 plakjes
Ingrediënten
 • 75 gr bigarreaux
 • 25 gr rozijnen
 • 95 gr suiker
 • 100 gr koude roomboter
 • 100 gr bloem, gezeefd
 • 30 gr maïzena, gezeefd
 • 5 eieren, gesplitst
 • zeste van ½ citroen
 • snuf zout
Garnering:
 • poedersuiker
Extra benodigdheden:
 • 1 tulbandvorm ø 21 cm (1½ liter inhoud)
 • boter, om de vorm in te vetten
 • bloem, om de vorm mee te bestuiven en voor de vruchtjes
Aan de slag
 1. Meng de zeste en de helft van de suiker en laat de smaken lekker intrekken. Doe dit het liefst al een paar uur voordat je gaat bakken.
 2. Vet de tulbandvorm ruim in met roomboter en bestuif met wat bloem.
 3. Wel de rozijnen een paar minuten in heet water, giet af en laat op keukenpapier goed drogen.
 4. Snij de bigarreaux fijn, voeg bij de droge rozijnen en voeg een lepeltje bloem toe. Hussel alles goed door elkaar. Door het vulsel licht met bloem te omhullen zullen ze minder snel naar beneden zakken in het beslag en zitten ze straks mooi verdeeld in de tulband.

 5. Meng de bloem, maïzena en het zout, voeg de boter toe en snij deze met twee messen door de bloem tot hele kleine stukjes. Het ziet er dan uit als een hele fijne crumble. Zet tot gebruik in de koelkast.
 6. Klop de eidooiers met de citroensuiker tot een hele dikke, luchtige massa die  traag van de kloppers loopt. Klop gelijk daarna de eiwitten stijf en voeg dan in 3x de overgebleven suiker toe. Klop steeds tot het eiwit weer helemaal stijf is alvorens nieuwe suiker toe te voegen.

 7. Leg het bloemmengsel en de vruchtjes op de eiwitten en schep/vouw de massa luchtig door elkaar tot een egaal beslag. Leg dan de geklopte eidooiers erop en schep/vouw opnieuw tot een luchtig en egaal beslag. Verdeel het beslag over de tulbandvorm (deze is nu voor ± 80% gevuld) en plaats in het midden van een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak de tulband in 40-45 minuten gaar en goudbruin.

  Tip: schrik niet, de tulband rijst waarschijnlijk uit z'n vorm maar dat is niet erg. De vorm zal niet overstromen, het is de cake die omhoog komt. Hierdoor wordt de de tulband wel mooi hoog. Vind je het vervelend? Gebruik dan een groter tulbandvorm of maak minder beslag.

 8. Doe de deur van de oven voorzichtig open, laat even wennen aan de koelere temperatuur en haal dan voorzichtig uit de oven. Stort de tulband op een taartrooster en laat helemaal afkoelen. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.

  Eet smakelijk!

Tips
 1. Wees voorzichtig met het openen van de deur van de oven: door de koude lucht zal de tulband inzakken. Wacht tot tenminste ¾ van de baktijd is verstreken voordat je de opendoet. En als je deur opendoet doe dit dan heel rustig zodat er niet teveel koude lucht ineens de oven binnenstroomt en de tulband rustig kan wennen aan koelere lucht.
 2. Voor een lagere tulband gebruik je een beslag van 4 eieren. N.B. de tulband op de foto is gemaakt met beslag van 4 eieren. Ik bakte die dag nog meer lekkers en bakte dus een iets kleinere tulband. Dat was meer dan genoeg.