Minder vet maar zeker zo lekker als uit de frituurpan.
Hoeveelheid: 2porties
Ingrediënten:
250griets kruimige aardappels
olijfolie
bloem
zout
Aan de slag:
Schil de aardappels en snij in stevige repen. Hou er rekening mee dat ze in de oven nog een beetje slinken.
Doe de frieten in een pan en giet er zoveel koud water op dat ze net onder staan. Breng het water aan de kook en laat 3 tot maximaal 4 minuten zachtjes koken. Giet af en laat onder af en toe omschudden uitdampen tot ze goed droog zijn.
Besprenkel de frieten met olie, goed omschudden en bestrooi vervolgens met een beetje bloem en hussel alles goed door elkaar zodat de frieten allemaal een soort dof laagje hebben. Leg de frieten op een bakblik, zorg dat ze goed verdeeld liggen en schuif ze in een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven.
Schep de frieten een paar keer om zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden. Zorg er ook voor dat je zo af en toe de ovendeur even opendoet om het vocht te laten ontsnappen. Bij ovenfriet komt namelijk best wat vocht vrij. Laat je dat niet ontsnappen of waren je frieten te nat toen ze de oven ingingen dan worden ze niet krokant.
Afhankelijk van de dikte hebben de frieten ongeveer 15 minuten nodig om mooi bruin en krokant te worden. Zijn de frieten mooi bruin? Haal ze uit de oven, bestrooi met wat zout, leg in een ruime schaal en serveer de verse ovenfriet direct want ze worden vrij snel weer zacht. Eet smakelijk!
Tips:
Heb je veel ovenfriet nodig? Bak dan niet alles tegelijk maar in paar kleinere porties. Veel friet tegelijk geeft veel vocht en ligt te dicht op elkaar om mooie frieten te krijgen.