Sinaasappelbavarois - Overetengesproken.nl
Sinaasappelbavarois
Een heerlijk luchtig toetje van vers sinaasappelsap.
Hoeveelheid: 6 -8 personen
Ingrediënten
 • 5 dl vers geperst sinaasappelsap
 • dl slagroom
 • 2 eiwitten
 • 7 blaadjes gelatine (=11,67 gr)
 • 1 citroen, uitgeperst
 • 90 gr suiker
 • 35 ml water
 • zout
Aan de slag
 1. Week de gelatine in koud water.
 2. Doe het sinaasappelsap in een ruime kom zodat je straks goed de slagroom en eiwitten erdoor kan scheppen.
 3. Verwarm het water met 1/3 van de suiker en een beetje sinaasappelsap. Als het water goed warm is -het hoeft niet te koken- de gelatine uitknijpen en al roerende in het water oplossen. Giet al roerende in de kom met sinaasappelsap.
 4. Schenk het citroensap bij het sinaasappelsap en roer goed door en laat goed afkoelen.
 5. Klop de slagroom met ⅓ van de suiker. Hoeft niet heel erg stijf maar wel iets verder dan lobbig.

 6. Roer zo nu en dan in het sinaasappelmengsel om te zien of de gelatine al begint op te stijven. Duurt het erg lang? Zet de kom in de koelkast om koelen en stijven te versnellen. Eventueel kan je de kom ook kort in de vriezer zetten. Hou wel goed in de gaten want als de gelatine eenmaal pakt gaat het snel!
 7. Zodra je ziet dat de gelatine begint te pakken en het sinaasappelmengsel ietsje lobbig begint te worden, klop je de eiwitten met een snufje zout en de laatste suiker stijf.
 8. Voeg de geklopte slagroom toe aan het inmiddels echt lobbige sinaasappelmengsel en schep luchtig door elkaar. Let op: het mengsel moet echt lobbig zijn want voeg je de slagroom te vroeg toe dan mengt het niet mooi en zakt het sinaasappelmengsel er steeds uit. Op zich niet erg maar dan loopt de slagroom wel wat terug en verlies je wat luchtigheid.
 9. Scheidt de slagroom zich niet (meer) van het sinaasappelmengsel af? Voeg dan de eiwitten toe en schep voorzichtig om tot een gelijkmatige bavarois.
 10. Giet de bavarois in de vorm en laat gedurende enkele uren verder opstijven in de koelkast.
 11. Wil je de bavarois storten op een bord? Hou de vorm -tot net onder de bovenrand- enkele seconden in warm water, droog af en leg een bord op de vorm. Keer bord en vorm om, even voorzichtig schudden en verwijder de vorm.
 12. Garneer met slagroom, chocolade o.i.d. en dien op.

  Eet smakelijk!

Tips

Met deze bavarois maak je ook een heerlijke sinaasappeltaart.