Maak in een kom een dik sausje van de mayonaise en een beetje azijn.
Verwijder de buitenste bladeren van de witlof, snij de stronkjes eraf en halveer. Snij de harde kernen uit de gehalveerde witlof en snij in dunne reepjes. Doe de gesneden witlof gelijk in de kom bij het sausje en schep goed om. Laat je de witlof liggen dan wordt ze bruin. Het zuur in het sausje legt een laagje over de witlof waardoor het minder snel bruin wordt.
Pel de eieren, snij in kleine stukjes en schep door de salade. Om een ei in mooie kleine blokjes te snijden gebruik ik doorgaans de eisnijder. Leg het ei in de breedte in de snijder en maak plakjes, draai het ei een slag zodat de snijder nu in de lengte snijdt en klap de snijder dicht. Je hebt nu reepjes. Draai het ei nogmaals een slag (om de lengteas), opnieuw snijden en je hebt mooie blokjes.
Was de appel, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Schep de appel- blokjes door de salade.
Hak de walnoten in stukjes, leg een klein beetje apart om de salade te garneren en meng de rest door de salade.
Doe de salade in een mooie schaal, garneer met de stukjes walnoot en zet op tafel. Eet smakelijk!
Tips:
Ook lekker met partjes mandarijn. Snij een mandarijn middendoor en snij met een grapefruitmesje het vruchtvlees uit beide helften. Roer door de salade.
Maak de salade niet uren van tevoren. De witlof en appel zullen dan ondanks het sausje wat bruin worden en dat ziet er minder aantrekkelijk uit.