Voeg bloem, suiker, koude roomboter en een snuf zout bij elkaar in een ruime kom en snij met 2 messen de boter in kleine stukjes.
Voeg de helft van het losgeklopte ei toe en kneed alles met een koele hand tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Roer de amandelspijs los en smeuïg met een beetje losgeklopt ei, de zachte roomboter, citroensap en citroenrasp. Voeg zoveel citroensap/rasp toe dat de amandelspijs een frisse citroentoon krijgt.
Hou 3 mooi pecannoten apart en hak de rest grof.
Vul een spuitzak met dulce de leche.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dunne plak. Bestrooi eventueel met een weinig bloem om plakken tegen te gaan. Steek 6 cirkels van ø 9 cm uit het deeg. En leg de cirkels netjes in de muffinbakjes. Doorgaans is de bodem van een muffinholte zo'n 5 cm in doorsnede, de deegbakjes worden dus ongeveer 2 cm hoog
Verdeel de amandelspijs over de deegbakjes en druk lichtjes aan zodat je een mooie bodem van spijs krijgt. Verdeel de gehakte pecannoten over de spijs en spuit tot slot een lekkere dot dulce de leche op de noten.
Rol het deeg opnieuw uit tot een dunne plak en steek er ditmaal 6 cirkels van ø 6 cm uit. Dek de deegbakjes af met de deegcirkels en druk de randen netjes dicht.
Voeg een snuf zout toe aan het restje losgeklopt ei en bestrijk er de koeken mee.
Snij de 3 apart gehouden pecannoten doormidden en leg op elke koek een stukje noot. Prik aan weerszijden van de noten een gaatje in het deeg om tijdens het bakken stoom te laten ontsnappen. Schuif het muffinblik op een rooster in het midden van een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven en bak in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.
Haal het muffinblik uit de oven, haal de pecan-karamelkoeken eruit en laat afkoelen op een taartrooster.Eet smakelijk!
Tips:
Pecan-karamelkoeken zijn goed te bewaren in een plastic zak(je).