Vruchtenschelpjes - Krokant bladerdeeg gevuld met Zwitserse room en vers fruit.
Vruchtenschelpjes

Krokante bladerdeegbakjes gevuld met Zwitserse room en vers fruit.

Hoeveelheid: 8 vruchtenschelpjes
Ingrediënten
Voor de schelpjes:
  • 8 ontdooide plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • suiker om te bestrooien
  • boter
  • pure chocolade om te smelten
Voor de vulling:
  • 2 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 35 gr suiker
  • 25 gr maïzena
  • 75 ml slagroom
  • naar smaak: suiker om de slagroom te zoeten
Voor de garnering:
  • verse vruchten naar keuze
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel water
Extra benodigdheden:
  • muffintray
Aan de slag
Voor de banketbakkersroom:
  1. Doe de melk in een pannetje. Snij het vanillestokje middendoor, schraap het merg eruit en voeg merg èn stokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook en laat 20 minuten zachtjes trekken.
  2. Klop met een vork de dooiers samen met de suiker los zodat de suiker enigszins oplost. Roer vervolgens de (gezeefde) maïzena er voorzichtig door zonder dat er klontjes ontstaan.
  3. Haal het vanillestokje uit de melk en giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de eidooiers stollen. Giet het eimengsel terug in de pan en breng dit al roerende met een garde weer aan de kook. Laat het mengsel in 5-6 minuten gaar worden en indikken tot het bijna pudding is. Blijf steeds roeren om te voorkomen dat de vulling aanbakt. Haal de vulling van het vuur en giet in een schaal. Dek de room strak af met een stuk plasticfolie zodat er geen vel kan ontstaan en laat afkoelen.
Voor de Zwitserse room:
  1. Klop de slagroom met een klein beetje suiker stijf.
  2. Roer de afgekoelde banketbakkersroom voorzichtig los, schep door de slagroom en vul er een spuitzak mee.
Voor de schelpjes/bladerdeegbakjes:
  1. Leg de muffintray omgekeerd op een bakblik, dus met de cupjes omhoog. Vet lichtjes in met boter.
  2. Snij of steek 8 rondjes van ø 9 cm uit het bladerdeeg. Bestrijk de lapjes deeg met losgeklopt ei en bestrooi met suiker. Leg de plakjes over de cupjes van de omgekeerde muffintray en druk aan zodat ze de cupjes mooi omsluiten. Schuif de bakplaat in het midden van een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 8 minuten de temperatuur terug naar 180°C hete lucht en bak nog eens 5 minuten. Worden de schelpjes te bruin? Zet de temperatuur dan gewoon nog ietsje lager.
  3. Haal de schelpjes van de muffintray en laat op een rooster afkoelen.
  4. Als de schelpjes zijn afgekoeld smelt je au bain-marie wat chocolade en besmeer hiermee de binnenkant van de schelpjes. Door het chocoladelaagje kan het vocht uit de vulling niet in het bladerdeeg trekken en blijft het lekker knapperig.
  5. Vul de schelpjes met de Zwitserse room en garneer met verse vruchten naar keuze.
  6. Wrijf voor de gelei de abrikozenjam door een zeef en verwarm met een eetlepel water in een pannetje en bestrijk de vruchten voorzichtig met een beetje gelei. Zet de vruchtenschelpjes op een mooi bord of plateau en serveer met koffie of thee.

    Eet smakelijk!

Tips
  1. Liever een taart in plaats van gebakjes? Plak de deeglapjes aan elkaar en drapeer over een ovenvaste schaal.
  2. In plaats van ronde deeglapjes kan je ook vierkantjes gebruiken. Je krijgt dan mooie punten aan je bladerdeegbakjes.