Tomatensoep met verse kruiden en een smokey bacon twist.
Hoeveelheid: 8porties
Ingrediënten:
1½kilotrostomaten, grof gesneden
200grgerookt ontbijtspek of bacon, in stukjes
140grtomatenpuree (groot blikje)
80grworteltjes
7tenen(verse) knoflook
2-3laurier blaadjes
1½blokjekippenbouillon
1ui
takjesverse tijm
400mlkokend water
olie
Aan de slag:
Verwarm een klein scheutje olie in een soeppan en bak het gesneden spek in een paar minuten knapperig en bruin. Laat bruin aanbaksel vooral in de pan zitten, dat geeft alleen maar extra smaak.
Snij de worteltjes in plakjes, snipper de ui en hak de knoflook in grove stukken en doe bij de spekjes in de pan. Roer alles goed door elkaar en laat gedurende 8-10 minuten goed doorwarmen.
Roer dan de tomatenpuree door het mengsel, warm opnieuw goed door en voeg de gesneden tomaten, bouillonblokjes, laurier blaadjes, een paar takjes tijm en het kokende water toe. Roer goed door en laat de soep tenminste 20 minuten zachtjes doorkoken. Langer 1-2 uur mag ook, wordt de soep alleen maar lekkerder van.
Verwijder de laurierblaadjes en takjes tijm, pureer de soep met een staafmixer. Controleer op smaak en dikte en voeg naar wens extra water en/of bouillonblok toe. Schep de soep in kommen en garneer met kaascroutons en wat blaadjes verse tijm.Eet smakelijk!
Tips:
Gebruik je een pan met antiaanbaklaag wees dan voorzichtig met een metalen staafmixer. Keramische antiaanbaklagen zijn extra sterk maar evengoed blijf ik voorzichtig. Schep de soep eventueel over in een blender, pureer en giet terug in de pan.
Lekker met kaascroutons. Snij boterhammen in blokjes, hussel er olijfolie door en bak op een bakplaat (oven op 180ºC) tot ze lichtbruin en krokant zijn. Bestrooi de croutons met geraspte kaas en plaats terug in de oven. Wanneer de kaas begint te poppen -een beetje zoals popcorn- zijn de croutons goed. Neem uit de oven, laat afkoelen en bewaar luchtdicht afgesloten.
Heb je nog wat soep over? Kook de soep in tot een mooie saus, voeg wat gekruid en rulgebakken gehakt toe en je hebt een heerlijke bolognesesaus voor over de pasta of gebruik in de chachouka ter vervanging van een blik gepelde tomaten.