Rode kool met appeltjes en ananas - Basisrecept voor heerlijk zachte rode kool met de zoete en warme smaak van vroeger.
Rode kool met appeltjes en ananas
Basisrecept voor heerlijk zachte rode kool met de zoete en warme smaak van vroeger.
Hoeveelheid: 4 personen
Ingrediënten
  • 1 biologische rode kool ± 1 kilo
  • 2 laurierblaadjes
  • kruidnagelpoeder
  • azijn
  • zout
  • klein blikje (227 gr) ananasschijven op sap
  • 1 grote Elstar appel
  • 1 flinke ui
  • klontje roomboter
  • maïzena
Aan de slag
  1. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool, snij in kwarten en vervolgens in hele dunne reepjes tot je ongeveer 800 gr gesneden kool hebt. De stronken gooi je weg. Je kan natuurlijk ook een rasp of mandoline gebruiken om de kool mooi klein te snijden.
  2. Doe de rode kool in een pan, voeg laurierblaadjes, snuf kruidnagelpoeder, snuf zout, scheutje azijn en het sap van de ananasschijven toe. Schudt alles goed door elkaar en controleer het vocht. Heb je te weinig, voeg dan een beetje water toe totdat je een mooie bodem vocht hebt om de kool mee gaar te koken. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes stoven/koken.

  3. Maak de ui schoon, snij in kwarten en vervolgens in heel dunne reepjes.
  4. Snij de uitgelekte ananasplakken in kleine stukjes, was de appel en snij in kleine blokjes.

  5. Doe de appelblokjes bij de rode kool, schep alles goed door en laat nog eens 10 minuten zachtjes stoven/koken.
  6. Fruit ondertussen de ui in een beetje roomboter glazig. Het is niet de bedoeling dat ze bruin worden maar wel zacht en gaar. Voeg op het laatst de ananas toe om deze nog even mee te warmen.
  7. Controleer of de rode kool voldoende zacht en gaar is. Als dat niet zo is dan gewoon nog even laten stoven/koken. Is de rode kool wel goed dan schepje je er de ui en ananas door.
  8. Maak met water een papje van de maïzena en bindt er het kookvocht mee en schep alles nog eens goed door en serveer in een mooie schaal.

    Eet smakelijk!

Tips
  1. Je kan natuurlijk ook appelsap toevoegen in plaats van extra water om de rode kool in te koken.
  2. Lekker bij stoofvlees of hachee.